Chocoa, gericht op betere chocola


Grote belangstelling voor duurzame chocolade op eerste editie van Chocoa.


Chocoa, het nieuwe evenement voor goede cacao en betere chocolade, is overweldigend van start gegaan. Het aantal bezoekers van de eerste editie overtrof alle verwachtingen. Tijdens het publieksevenement in het Scheepvaartmuseum op 9 en 10 maart hebben ruim 2700 mensen kunnen proeven van de chocolade die uitgestald was in 25 stands. Hiermee start Chocoa een toekomst voor Amsterdam als dé locatie van kenniscentrum van de duurzame cacao- en chocolade industrie.

Chocoa duurzame chocola

Het internationale congres in het KIT op 8 maart over het stimuleren van duurzame cacao trok ruim 120 bezoekers vanuit de hele wereld. Dit jaar stond ‘fine flavour ‘cacao centraal, karakteristieke cacao waarin de bodem, de zon en de vakmanschap in het herkomstgebied terug te proeven is. Dit vormt een klein deel van de totale cacaoproductie, maar heeft wel een voorhoedefunctie bij het verduurzamen van cacao in het algemeen. ‘Fine flavour’ cacao heeft potentie in grote cacao productie gebieden in West Afrika. Daarnaast zou er een beschermde herkomstbepaling moeten komen, die zo moet worden ingericht dat het de cacaoboer stimuleert aan nog betere kwaliteit te werken. De conslusies worden in internetwerkgroepen verder uitgewerkt en komen bij Chocoa 2014 weer terug.

Chocoa duurzame chocola

Publieksfestival in Het Scheepvaartmuseum

De rijen voor het chocolade festival 9 en 10 maart gaven de interesse van het publiek weer. Maar liefst 2700 mensen hebben met goede chocolade kennis gemaakt en de chocolademakers ontmoet. Goede chocolade moet je léren proeven. Door deelname aan proeverijen en andere activiteiten konden de vele smaken in cacao en chocolade ontdekt worden, waardoor velen een andere kijk op chocolade kregen.

Masterclass voor chef-koks en Grand Diner du Chocolat in Hilton Amsterdam

Voor de bewerkers van cacao en chooclade in de keuken, heeft special guest van Chocoa, internationaal bekende award winning chef uit New York, Maricel Presilla, op 11 maart een masterclass gegeven aan chef-koks over koken met kwalitatief hoogwaardige en duurzame chocolade. Cacao als vrucht in de keuken en als een rijke toevoeging in vele gerechten.
‘s Avonds volgde de grandfinale van Chocoa, meer dan 50 gasten waren aanwezig voor de bijzondere gerechten van Maricel Presilla en Hilton chef Franz Conde. Zeer verschillende toepassingen van cacao waren te proeven – van een calabaza soep met cacao nibs tot een chocolade-kaas flan met hibiscus saus.

chocoa duurzame chocola

De toekomst van betere chocolade

Zonder actie voor duurzame cacaoproductie en consumptie kan chocolade over 20 jaar een schaars goed worden. ‘En dit is pas het begin’ zegt Roberto Payer, voorzitter van de Stichting Chocolade Festival, ‘we willen de consument blijven voorlichten: de betere chocolade is misschien duurder, maar smaakt ook lekkerder en je geniet er zó veel langer van’. Volgend jaar zal er daarom in de periode voor Pasen weer een Chocoa plaatsvinden, met nóg meer stands en nóg meer proeverijen. Naar een toekomst voor Nederland als land van goede cacao en betere chocolade.

www.chocoa.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.