Column: Bio-logisch! (Mail&Win!)

biologische-gezonde-genieten-restaurant-dekas-vers-lokaal-illimani-rondreis-hobbit-vegan

Jezelf weer verbinden met wat je eet, waar het vandaan komt en wie het maakt.

Oftewel: terug naar de oorsprong! Zodat je bewust kan kiezen wat goed is voor jou en voor de wereld om je heen. Onze passie is biologisch eten: natuurlijk, gezond en extra lekker! Er valt veel te vertellen over biologisch, maar bio moet je vooral ervaren. Dat wil zeggen ruiken, horen, zien en proeven! 

Dus ga lekker fietsen langs biologische boerderijen, maak een nieuw gerecht uit het culinaire magazine Smaakmakend, of ga zelf een keer aan de slag bij een biologisch bedrijf.

biologische-gezonde-genieten-restaurant-dekas-vers-lokaal-illimani-rondreis-hobbit-vegan

Bavo van den Idsert, directeur Bionext

Gezond genieten
Onlangs zat ik in restaurant De Kas met een internationaal persgezelschap van de Biofach Messe, de grootste biobeurs ter wereld. Waar staat bio in Nederland in z’n ontwikkeling? Aan tafel ontstond een discussie of gezondheid nu wel of niet een verkoopargument is voor bio. De Duitse biovertegenwoordigers zijn daar heel voorzichtig mee, vertelde de journalist van bioPress vol onbegrip. ‘Chemie en kunstmest zijn de doping van de landbouw. In de sport staan we dat niet toe, maar als het om voeding gaat mag het “ohne Ende”.’ Dus is bioland-bouw voor hem de schone, gezonde voeding. Bovendien spreekt onze eigen gezondheid de gemiddelde consument meer aan dan natuur en milieu.

biologische-gezonde-genieten-restaurant-dekas-vers-lokaal-illimani-rondreis-hobbit-vegan

Foto: Hotze Eisma

De terughoudendheid van de biosector in relatie tot gezondheid begrijp ik goed. Ook bio suiker is suiker en dat is en blijft niet gezond. Ook biochips en biocola zijn chips en cola, al is de samenstelling minder slecht. Gezond eten kan je beter koppelen aan genieten. Wie echt geniet van zijn zelfbereide maaltijd, ervaart wat hij eet, de geuren en smaken waarneemt, dankbaar is voor wat de boer voor hem geteeld heeft en zoveel mogelijk samen geniet met anderen, zo’n smaakliefhebber die aanvoelt wat goed voor hem of haar is, die eet gezond. De koks van De Kas begrijpen dat en maken prachtig eten van wat de eigen biologische kas en moestuin op dat moment van het seizoen voortbrengt. Een prachtige bietengazpachio, een stukje met de lijn gevangen harder, op de huid gebakken, en een toetje als een bloemstuk, met een prachtige zoet-zuur balans. Nog een lange weg te gaan om daar in de eigen keuken bij in de buurt te
komen, maar het is de richting. Op deze manier is lekker genieten gezond. En niet toevallig passen biologische ingrediënten van boeren met passie daar 100% bij.

Bavo van den Idsert,
Directeur Bionext

biologische-gezonde-genieten-restaurant-dekas-vers-lokaal-illimani-rondreis-hobbit-vegan

Foto: Jet van Fastenhout

Restaurant De Kas: vers en lokaal
(Mail&Win actie)
Restaurant De Kas is gevestigd in het kassen-complex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926. Omdat zij ervan overtuigd zijn dat eten het best smaakt als het bereid wordt met zo vers moge-lijke lokale ingrediënten, kweken ze zelf de kruiden en groenten in de kassen en tuinen bij het restaurant en in de volle grond op hun akker in de Beemster polder. De chef stelt dagelijks één menu samen, afge-stemd op de oogst van de eigen kwekerij en de beste ingrediënten van de lokale leveranciers.


Illimani: rondreis van smaak
De Nederlandse producent van biologische koffie’s introduceert een nieuwe lijn specialty’s.

biologische-gezonde-genieten-restaurant-dekas-vers-lokaal-illimani-rondreis-hobbit-vegan

Verkrijgbaar in de webshop!

Afgelopen jaren zocht Illimani naar de meest smaakvolle koffie, en bezocht daarvoor een groot aantal plantages in Zuid-Amerika. Eric Beek is met zijn team net terug uit Ecuador, waar hij een mooie koffie uit Loja (een provincie in het zuiden van Ecuador) heeft ingekocht.

Bij de plantages wordt veel aandacht gegeven aan de biodiversiteit en de kwaliteit van koffie.
De koffies zijn karakteristiek in origine en bewerk-ingsmethode. Zo zijn de naturals uit Brazilië, waar de hele koffiebes wordt gedroogd in de zon, zoet van smaak met wat geel of rood fruit. De washed arabicas uit landen in de Andes hebben vaak wat kenmerken van chocola en noot met wat rood fruit of citrus. Het resultaat is een rondreis van smaak door de diverse landen. Deze limited edition speciale koffies zijn verkrijgbaar in de webshop en binnenkort in een aantal biologische winkels. www.illimani.net

Hobbit goes 100% vegan!
Er zijn wel 1000 goede redenen om deze stap te zetten: dus biedt de Belgische voedselproducent de Hobbit enkel nog 100% vegan producten aan.

biologische-gezonde-genieten-restaurant-dekas-vers-lokaal-illimani-rondreis-hobbit-vegan

100% vegan producten!

De Hobbit blijft hiermee trouw aan haar oorspronkelijke waarden: traditionele biologische vleesververvangers in een hedendaags trendy jasje. En nu dus bovendien 100% vegan.

Daarvoor moest niet veel aan het assortiment veranderd worden: het recept van de AspergeSalade werd opnieuw uitgevonden en de
Mexicaanse Burger en de Griekse Burger zijn nu nog lekkerder sinds ook daar de kaas werd gebannen uit de ingrediënten.
Stuk voor stuk garanderen we nog altijd een verfijnde smaak. www.hobbit.be

> Wist je dat?
… je nog steeds mee kunt strijden tegen het octrooi op de rode paprika? Kijk maar even op www.bionext.nl?
… Biolicious uit Amsterdam elk jaar weer met Oud & Nieuw oliebollen bakt in kokosolie? Smaken fantastisch! www.biolicious.nl
… de nieuwe conceptstore van EkoPlaza in Amsterdam is geopend en daarmee de biologi-sche lifestyle viert? www.ekoplaza.nl

> Mail & Win
We verloten een cadeaubon voor 2-personen, voor een heerlijke lunch (2-gangen menu, incl. 2 glazen huiswijn p.p.,mineraalwater en koffie met friandise) ,dus vul je naam en adresgegevens hieronder in en dan maak je kans op deze bon. Succes!

*Deze actie loopt een aantal weken; winnaars worden persoonlijk op de hoogte gesteld, en níet via een biologische-gezonde-genieten-restaurant-dekas-vers-lokaal-illimani-rondreis-hobbit-veganupdate van dit artikel. Degenen die niet winnen (vaak honderden inzendingen) worden níet op de hoogte gesteld. We vertrouwen erop dat iedereen daar begrip voor heeft. De winnaars ontvangen hun prijs per post (of e-mail) van De Betere Wereld of de verloter rechtstreeks. 
Veel geluk!

Update:
Deze Mail & Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaars van harte gefeliciteerd!
In onze Mail & Win-rubriek vind je nog vele andere acties, en ook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties.

Veel geluk!
En wil je echt niets missen van De Betere Wereld, abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *