Column Jennifer de Jong van Sugarless

De mens is wat hij eet.

Een paar maanden geleden introduceerde een voedingsdeskundige mij de ‘Paleo lifestyle’. Paleo is de afkorting voor paleolithicum, het stenen tijdperk. Op het internet is er veel over te vinden, maar ik had er nog nooit van gehoord. Paleo word ook wel Caveman Diet of oervoeding genoemd. In een notendop; met een Paleo dieet eet je geen graanproducten of pseudogranen en geen zuivel, bonen, geraffineerde suikers en voorbewerkt voedsel. Dit om je zo gezond en sterk te laten voelen als een oermens. Met het vermijden van geraffineerde suikers en E-nummers ben ik al geruime tijd aardig op de goede weg, vooral met mijn biologische lunchroom Sugarless. Van zuivel weet ik inmiddels dat het eigenlijk niet goed is voor de mens. Maar graanproducten? Inderdaad, een plant schijnt ook een eigen afweermechanisme te hebben ontwikkeld, omdat hij niet gegeten wil worden. Dat noemt men antinutrienten. Daar zijn verschillende soorten van die er allemaal voor zorgen dat je darmwand of maag geïrriteerd raakt. Of dat het de opname van vitamines verhinderd, zoals vitamine D. Dus ben ik de uitdaging aangegaan en eet nu alleen nog maar véél groenten, fruit, vlees, vis en notenmelk. En na een maand merk ik al dat ik veel meer energie heb gekregen. Of ik granen en zuivel nu mis? Absoluut niet, er zijn zoveel lekkere Paleo recepten te vinden op internet en in De Betere Wereld. Je kunt het zelfs proeven en beleven bij Sugarless in Amsterdam! Daarom heb ik dit keer een Paleo hoofdmaaltijdrecept voor je gemaakt.

sugarless

Jennifer de Jong heeft een biologische lunchroom in Amsterdam, waar al het eten en drinken gezoet is met natuurlijke en gezonde suikers. Info: Sugarless.nl

@gerecht 1
Recept Sugarless Amsterdam
Paleo lichtpittige garnalen
(voor 2 personen)

400 gr rauwe grote garnalen (gepeld)
3 rijpe avocado’s in blokjes
8 roma tomaten in blokjes (ontveld)
2 gele uien gesnipperd
3 teentjes knoflook uitgeperst
1 bosje koriander gesneden
7 druppels Stevia
peper en zout naar smaak
chilipoeder, beetje
1 el kokosolie ontgeurd, om in te bakken

Doe het kokosvet in de koekenpan en bak de uien glazig. Voeg knoflook en tomaten toe. De uien en tomaten moeten heel zacht worden, zorg er dus voor dat het geheel een sausje wordt. Met de kruiden breng je het op smaak, vergeet niet de Stevia en chilipoeder om het gerecht lekker zoet en pittig te maken. Wanneer de saus klaar is dan kunnen de garnalen erdoorheen geschept worden. Bak het niet te lang, want de garnalen zijn snel gaar. Voeg koriander toe.

Serveer het met de avocadoblokjes. Als extra bite, heb ik er zaden-crumbles doorheen gedaan. Dit recept is ook terug te vinden op Sugarless.nl

@gerecht 2
Recept Sugarless Amsterdam
Paleo zaden-crumbles

1 kopje zonnebloempitten
1 kopje lijnzaad
half kopje sesamzaadjes
2 el maanzaad
2 eiwitten
2 el olijfolie
Zaden mixen tot poeder. Daarna mengen met eiwitten en olijfolie. Leg het op een bakpapier en daarboven weer een laagje bakpapier. Dan kun je het met een deegroller mooi glad strijken. Bak het 10 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 graden. Daarna kun je het in stukjes breken en over je gerecht serveren.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.