Consumenten nemen het heft in eigen hand!


De Groenteclub is geboren.


Wat begon met twee zakken aardappels voor de deur is inmiddels uitgegroeid tot een systeem waarbij boer en consument elkaar direct vinden. Zeventig gezinnen zijn lid van de Groenteclub in Bussum.

Initiatiefneemster Barbara Bolt las vlak na 1 april 2012 over de actie Power to the Pieper van Krispijn van den Dries . Hierbij deelde hij 6000 kg aardappels uit op de Dam in Amsterdam om aandacht te vragen voor de excessen in ons huidige voedselsysteem. Daarna is alles in een stroomversnelling gegaan. Krispijn richtte BioRomeo op en Barbara bestelde, na wat rondbellen, voldoende aardappels voor de hele buurt. De Groenteclub was geboren. Tweewekelijks leveren de BioRomeo boeren nu biologische groenten en fruit van het seizoen af in Bussum. De Groenteclub is een uniek en sociaal systeem waarbij elk gezin één keer in de zes weken meewerkt om de groenten verdeeld te krijgen. Doordat er geen tussenhandel is, is het mogelijk de prijzen voor groenten, fruit en eieren laag te houden en boeren een eerlijke prijs voor hun producten te betalen. De groenten zijn vaak de vorige dag of zelfs in de ochtend geoogst en liggen ’s avonds bij de leden van de Groenteclub op het bord. Zo weet de consument precies waar zijn voedsel vandaan komt en staat in direct contact met de producent. Vragen over de producten zijn dan ook makkelijk te stellen want de lijnen zijn kort.

“Nu een jaar na de start hadden we nooit verwacht dat het zo zou groeien”, aldus Barbara. “Wat begon met een zak aardappels voor de deur, heeft zich enorm ontwikkeld. Er is altijd een hoop gezelligheid op de woensdag, de dag van inpakken en uitgifte. Wij zijn enorm enthousiast en het zou fantastisch zijn als er meer van soortgelijke initiatieven zouden starten.” Zowel De Groenteclub als de BioRomeo boeren kunnen een ondersteunende rol vervullen bij de ontwikkeling van nieuwe collectieven.

Meer info: www.groenteclub.nl en www.bioromeo.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *