Culinaire inspiratie: kalf/lamsvlees

COVER-wijn-spijs

Een echt succes diner!

Lamsbiefstuk met gegrilde groenten en aardappelgratin
(4 Pers)

Wijn-spijs-vlees

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°c. Smeer een vuurvaste schaal in met boter.

Breng room en melk langzaam aan de kook. Schil de aardappels, spoel af met koud water, snij in plakjes ca 0,5 cm dikte, leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Bestrooi met zout peper en gehakte knoflook. Giet de warme room/melk over de schijfjes en plaats de schaal in de oven. Ca 50 min, 175°c.

Doe witte wijn en sinaasappel in een pannetje, voeg rozemarijn toe en kook in tot de helft van het volume. Voeg lamsjus/fond toe en kook het geheel in tot een mooie saus. Op het laatst ook geraspte sinaasappel toevoegen. Breng op smaak met iets zout. Verwarm een pan met dikke bodem, voeg olijfolie toe, bak de lams-chumps om en om aan. Ca 4 min aan iedere kant. Laat het vlees rusten op een warm bord, dek af met plasticfolie. Snijd de aubergine, courgette in plakken. Grill de groenten om en om, leg op een bord met zout en peper, besprenkel met olijfolie. Leg de gegrilde plakjes om en om in 4 koffiekopjes. Druk goed aan. Schud de omgekeerde torentjes in de handpalm om het zo te kunnen lossen.

Plaats een groenten torentje op een warm bord. Bestrooi de lams-chumps met zout en peper, snijd het vlees in dunne plakjes, lepel de saus over het vlees, schep op ieder bord een stuk van de aardappelgratin.

Ingrediënten:
• 4 stuks Lams-chumps (biefstuk/dikke lende)
• 3 eetlepels olijfolie
• Zout, peper
• 1,2 kg aardappel
• 2,5 dl room
• 1,5 dl melk
• ½ teen knoflook
• 1 courgette
• 1 aubergine
• 1 tomaat
• 2 dl witte wijn
• 2 sinaasappels, sap en geraspte schil
• 1 takje  rozemarijn
• 3 dl lamsjus/fond

Gegrilde kalfsrib-eye met puree van boternoot pompoen, knolselderijblokjes en limoenricotta
(4 Pers)

Wijn-spijs-vlees

Bereiding:
Kalfsrib-eye’s insmeren met olijfolie en ca 20 minuten op temperatuur laten komen buiten de koeling. Boternoot pompoen stoven in een pan met een klontje boter, zout en peper. Kalfsbouillon toevoegen en gaar stoven in ca. 20 minuten. Daarna in de keukenmachine pureren. Verwarm de olijfolie in een koekenpan. De knolselderijblokjes rondom mooi bruin bakken op matig vuur, bestrooien met zout en peper. De ricotta mengen met het sap en een deel van de schilletjes van de limoen en sinaasappel. Verwarm de grillpan voor op matig vuur. De rib-eye’s aan iedere kant ca 3 min grillen. Laten rusten op een voorverwarmd bord. Daarna bestrooien met zout en peper. Maak strepen ricotta en pompoenpuree op 4 warme borden. Snijd de kalfsrib-eye’s met een scherp, niet gekarteld, mes op de draad en leg ze op de puree. Garneer het met de knolselderijblokjes en strooi het restant van de sinaasappel- en limoenschil over het vlees.

Ingrediënten:
• 4 kalfs rib-eye’s
• 6 eetlepels olijfolie
• 400 gram boternoot pompoen schoon in blokjes
• 1 klontje boter
• 3 dl kalfsbouillon
• 200 gram knolselderijblokjes 1 cm
• 150 gram ricotta
• 1 eetlepel sap en schilletjes van 1 limoen
• 1 eetlepel sap en schilletjes van 1 sinaasappel
• Peper uit de molen
• Zout

Schermafbeelding 2015-01-20 om 11.24.45 lamsvlees-nu

In 5 stappen naar de lekkerste wijn:
www.wijn.nl

Lees ook:
> Nog meer culinaire ideeën!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.