Damn Food Waste en De Youth Food Movement in actie


Actie tegen voedselverspilling
.

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. De Voedsel- en Landbouw organisatie van de Verenigde Naties (FAO) stelt in een recent verschenen rapport dat wereldwijd nog steeds een derde van ons voedsel wordt verspild. Dat is volgens de partners van Damn Food Waste veel te veel, zeker als je bedenkt dat er overal ter wereld mensen ondervoed zijn.

In juni organiseerde Damn Food Waste al een lunch voor 5000 mensen, gemaakt van voedsel dat anders weggegooid zou worden en nu is het tijd om opnieuw in actie te komen en het probleem van voedselverspilling nogmaals onder de aandacht te brengen. De Youth Food Movement (YFM), een van de partners van Damn Food Waste, organiseert in het komende jaar door heel Nederland DiscoSoeps en ook Damn Food Waste gaat on tour. Op 16 oktober kan je al genieten van een no waste soepje in Den Haag, Groningen, Utrecht en Eindhoven.

Hoe groot is het probleem van voedselverspilling?
Zoals de FAO al omschrijft gooien we nog steeds een derde van al het geproduceerde voedsel weg. Dit is ongeveer 4,4 miljard euro per jaar dat de vuilnisbak in verdwijnt en zo’n 50 kg per persoon per jaar aan voedsel dat we niet opeten. Dit terwijl er nog steeds zoveel mensen zijn die niet genoeg eten ter beschikking hebben. Doodzonde!

DiscoSoep
Om het probleem van voedselverspilling aan te pakken organiseert de YFM naar aanleiding van Wereldvoedseldag in heel Nederland verschillende DiscoSoeps. DiscoSoep is een concept waarbij groenten die anders zouden worden weggegooid, omdat ze een plekje hebben of krom zijn,tot soep worden gemaakt door vrijwilligers. Dit onder begeleiding van DJ’s die lekkere plaatjes draaien. Zodra de soep klaar is zal deze gratis worden geserveerd aan een ieder die ervan wil genieten. DiscoSoep werd in Nederland voor het eerst geïntroduceerd tijdens Damn Food Waste op het Museumplein in Amsterdam en was daar met 5000 eters meteen een groot succes.

In het kader van Wereldvoedseldag worden in heel Europa nog meer DiscoSoeps georganiseerd. Onder andere het Slow Food Youth Network en Feeding the 5K organiseren evenementen tegen voedselverspilling. In Parijs, Lille, Bordeaux, Lyon en Brussel zullen DiscoSoeps georganiseerd worden, en ook in Mexico-Stad wordt een feest gegeven tegen voedselverspilling. In Berlijn wordt een diner georganiseerd en ook in Servië en de USA zijn activiteiten om het probleem van voedselverspilling op de kaart te zetten.
DiscoSoep wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Het Wereld Natuurfonds.

Damn food waste De Youth food movement

Damn Food Waste on Tour start op Het Plein in Den Haag
Wereldvoedseldag staat dit jaar in het teken van ‘sustainable food systems for food security and nutrition’. Volgens Damn Food Waste kan het onderwerp voedselverspilling niet onbesproken blijven op deze dag.

Omdat het nodig blijft aandacht te vragen voor het probleem van voedselverspilling gaat Damn Food Waste on tour. Het komende jaar reist Damn Food Waste door het hele land om het probleem van voedselverspilling onder de aandacht te brengen bij beleidsmakers, burgermeesters, producenten en consumenten. Waar beter te beginnen, dan op Het Plein in Den Haag op Wereldvoedseldag? De tour wordt afgetrapt met een DiscoSoep en Damn Food Waste nodigt alle Tweede Kamerleden en iedereen die het probleem wil aanpakken van harte uit om langs te komen bij de tour-bus en mee te praten over plannen om voedselverspilling tegen te gaan. Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU FUSIONS.

Daarnaast zal op Het Plein in Den Haag ook een debat gehouden worden over voedselproblematiek, georganiseerd door de jongerencommissie Wereldvoedseldag.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *