De Betere Keuken, volgens De Betere Wereld

de betere keuken

Een bewuste lifestyle komt tot uiting in de keuken

We love cooking! Zeker in een wereld waarin voeding en gezondheid zo ontzettend belangrijk zijn en je met een bewuste lifestyle respect toont voor mens, dier en Aarde. De Betere Wereld introduceert haar versie van De Betere Keuken!

Koken brengt ons ook nader tot elkaar, lekker weg van het beeldscherm. Genietend van elkaar, van gezond eten dat voedt en van (biologische) wijnen, gebruikmakend van eigentijds comfort in een energie-efficiënte keuken.

Ontwikkelingen
Innovaties zitten in milieuvriendelijkere ontwerpen, qua productie maar ook onderhoud: dat betekent meer weggewerkte knoppen, en dus goed en snel schoon te houden! We zien ook meer ‘vet-opname’ door nieuwe technieken in -geïntegreerde- afzuigkappen, zodat het niet neerslaat op je tegels en kookgerei. Bespaart je weer die dure milieu- en huidonvriendelijke schoonmaakkrachtpatsers, niet?

de betere keuken

Snelheid, veiligheid en vaak ook nog ‘s energie-besparend – het kan! Denk maar ‘s aan de nieuwe generatie snelkookkranen en de flexibele zones bij inductiekookplaten.

Veel ontwikkelingen ook als we kijken naar voeding. Biologisch en superfoods zijn booming, en zelfs vergeten groenten krijgen aandacht in tv-commercials van reguliere supermarkten. Prima hoor, het draagt bij aan bewustwording, aan een hernieuwde relatie met voedsel en dus aan een betere wereld.

de betere keuken


Van boer tot bord & slowjuice

De voedselketen is in! We gaan steeds bewuster om met voeding; wat werkt voor jouw lijf? Dat is en blijft zeer persoonlijk en er zijn dus geen kant-en-klare middelen voor. Inzicht in de oorsprong van je voedsel, in de verwerking en ook de verpakking ervan, en er veel plezier uit halen – daar zit heel wat wijsheid in.
Ook in slow juices en smoothies zit heel wat: de meest fantastische kleuren en smaaksensaties uit slowjuicer of blender zijn een gezonde zegen voor velen. Facebook-pagina’s en Instagram-accounts staan er bol van! En da’s weer een mooie gelegenheid om de kids erbij te betrekken: speel met vorm en kleur, maak er een klein en soms een groter feestje van. Bijvoorbeeld inclusief een bezoekje bij de boer.

de betere keuken


Glas altijd halfvol

Een glas lauw water voor of bij de maaltijd haal je gewoon uit de kraan, bijvoorkeur gefilterd. Wil je er een glas wijn naast, neem dan een biologische wijn. Bijvoorbeeld onze De Betere Wijn, ook geschikt voor veganisten. En van elke verkochte fles gaat een bedrag naar stichting I Love Beeing, dat zich flink inzet voor het behoud van bijen. Lekkerder dan dit wordt het bijna niet.

Voedselverspilling verleden tijd
Groenten, fruit, zuivel, deegwaren en vlees. Sta er ‘s bij stil hoeveel arbeid, energie, transport en geld je weggooit samen met alle restjes voedsel. Zonde en zeer zeker onnodig! Consumenten-groepen als Kromkommer hebben zelfs AH geïnspireerd tot het opnemen van ‘gekke groenten’ in hun schappen, dus neem ‘s een kijkje op hun website voor tips, recepten en blogs.

De techniek helpt je ook hier een handje: speciale boxen in koelkasten houden je groenten en verse voeding tot wel drie keer langer goed!

de betere keuken

De Betere Keuken, goed ingericht
En als we het er toch over hebben: hoe ouder de koelkast, hoe hoger de energierekening. Een koelkast met een energielabel A+ tot A+++ kan zo 200 tot 400 kWh per jaar besparen. Ook de vaatwasmachine, de oven en de eventuele vriezer hebben energielabels. Tel uit je winst.

Voor de werkbladen gaan wij toch voor gebruik van duurzamere, natuurlijke materialen. Deze zijn vaak tijdloos, gaan lang mee en voegen veel sfeer toe. Bijvoorbeeld bamboe. Let er wel op dat de bamboe bij een biologische teler uit Nederland komt, dus zonder vervuilend transport vanuit Azië en of het ook op een milieuvriendelijkere wijze wordt verwerkt. Gewoon ernaar vragen…

Wie met liefde voedsel bereidt dat voedt, in plaats van vult, weet dat goed gereedschap het halve werk is. Je messen zijn vlijmscherp, en je let bij je pannen op specifieke kwaliteiten qua gebruik en onderhoud. Sommigen zijn CO2-neutraal geproduceerd en/of zijn zelfs voorzien van een laagje bijenwas of een anti-aanbaklaag zónder het giftige PFOA (dat wél in pannen met een Teflon-laag zit). Ander kookgerei is van rvs of van bamboe, zoals je snijplank.

Betere hand- en theedoeken, pannenlappen, onderzetters, etcetera…, het kan van biologisch katoen, bamboe en/of fair trade. Van webshops en Wereldwinkels tot hippe conceptstores, er is zo heel veel moois en goeds voor je betere keuken verkrijgbaar!

de betere wereld

In De Betere Keuken maken we natuurlijk gebruik van écht groene stroom – kies voor eigen zonnepanelen, investeer in windenergie en/of sluit je aan bij VandeBron.nl

Bijna klaar is Kees
Tja, en wat vuil wordt, moet ook weer schoon. Gelukkig zijn er al heel wat producten verkrijgbaar waarmee je milieu- en huidvriendelijk kunt schoonmaken en wassen. Ook de luchtkwaliteit verbetert hierdoor, en dat merk je! Wist je dat er ook planten zijn die de lucht zuiveren van allerlei nare stofjes en chemicaliën?

Enjoy & Do Good
Geef toe, kokkerellen in een duurzame(re) keuken geeft zoveel meer plezier en smaak, en maakt je huid, het leven en de wereld zoveel mooier… De Betere Keuken is de toekomst, en de toekomst is nu!

Tekst:  Erwin Polderman


www.klimaatplein.nl
www.milieucentraal.nl
www.kromkommer.com
www.damnfoodwaste.nl
www.lekkernaardeboer.nl
www.debeterewijn.nl
www.vandebron.nl

PS:  in onze Design-Special nog veel meer voor De Betere Keuken! http://bit.ly/Design-Special

 

Lees ook
>  alle andere artikelen in onze De Betere Keuken-Special

Toon de 3 reacties
  1. Lies schreef:

    hoe makkelijk schoon te houden ook, ik zou een inductiekookplaat niet aanraden. Behalve dat deze meer energie vraagt van gasgekookt, komt er een enorm magnetisch veld af wat a. niet goed voor de levensenergie van je voedsel is en b. niet goed voor jezelf.
    Kook op gas!

  2. Jouke schreef:

    Heel gaaf! Inspirerend dit artikel!

  3. Erwin Polderman schreef:

    @lies Dat laatste is inderdaad een heel goed punt; persoonlijk kwam ik inductie en de straling tegen op internet in de periode dat ik in was voor een nieuwbouwproject, waarbij alleen elektrisch gekookt kon worden; we brachten het naar voren tijdens zo’n bewonersvergadering, en werden door alle partijen inclusief kopers uitgelachen.
    Ik kon er echter geen publicaties over vinden. Kan jij mij verder helpen?
    Groet, Erwin – Redacteur

    @jouke Dank je wel! 🙂

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.