De Natuur: voeding voor onze kinderen

Vanuit welk perspectief wordt welzijn dan bezien?

Met pijn in mijn hart zie ik dat we in ons kleine land steeds meer kostbare natuur- en akkergronden inleveren voor onze economische welvaart en sociale welzijn. Logisch, want we leven immers met zovelen op een klein stukje aarde. Maar…… logisch vanuit welk perspectief wordt welzijn dan bezien?

Langzamerhand zie ik gelukkig een groter bewustzijn ontstaan naar het belang van de natuur. De groene organisaties laten hun stem horen voor meer groen, meer vogels, meer dierenwelzijn.
Er komen meer speelse activiteiten voor kinderen zodat zij de natuur kunnen beleven. Contact met de cyclus van het leven. Daar hoort voor mij ook voeding bij als product van de natuur en bron van gezond leven.
Ik zie steeds meer initiatieven om de moestuin weer terug te brengen bij de kinderen in de vorm van schooltuintjes of als kleine tuintjes om zelf thuis te verzorgen.
Hoe mooi is de reactie van een kind, wanneer het na het planten van de zaadjes de eerste groene steeltjes boven ziet komen. Elke morgen vroeg kijkt hij of zijn zaadjes boven zijn gekomen, of het wortel heeft geschoten en ontkiemt. En dan na enige tijd je zelfgekweekte aardbeien eten. Ja! Met zorg en liefde, met voldoende water en licht krijgt hij zijn eigen voeding.

Mooi vind ik dat. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen om onze kinderen te leren waarnemen wat de wondere wereld van de natuur ons kan bieden. Vertrouwen te hebben in de kiemkracht van de natuur
Bij de kinderen; dat is waar de zaadjes van de toekomst geplant worden. Je verantwoordelijk voelen voor wat er met de aarde en haar inwoners gebeurt.

Ik start deze week vol vertrouwen met het planten van zaadjes voor mijn eerste moestuin… Jij ook?

petra

Petra van der Linden – Steenvoorden Brussen
Algemeen directeur Natudis (Natuurwinkel)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *