Demeter: Goede grond, gezonde druiven

wijn

Biologisch-dynamische wijnen

Terroir. Wijnmakers raken er niet over uitgesproken. In het Nederlands is er eigenlijk geen goed woord voor deze Franse term, want de wijnmakers doelen zowel op de ligging, als op de grond en de omstandigheden in hun wijngaard. Dat alles komt tot uitdrukking in de wijn.

Een goede wijn begint namelijk in de wijngaard. “Wijn maken is simpel, het moeilijke is goede druiven kweken”, zo omschreef een biodynamische wijnbouwer het onlangs op zijn Facebook pagina.

Van levensbelang
Waar de druif de basis vormt voor goede wijn, is de wijn demetergrond de basis voor goede druiven. Noem het terroir, noem het bodem. Feit is dat een druif enorm diep wortelt en dat alle mineralen via de wortels uit de bodem in de druif belanden. Een gezonde bodem is dus van levensbelang voor goede wijn. Het is niet voor niets dat veel gerenommeerde wijngaarden, zoals bijvoorbeeld topchâteau La Romanée-Conti, biodynamische werkwijzen toepassen. Het staat vaak niet op de flessen, maar het gebeurt wel.

Knipsel 2Dichter bij huis werken veel Duitse wijngaarden op biodynamische wijze. Goede voorbeelden zijn Fuchs-Jacobus uit Nahe en Weingut Pflűger uit Pfalz. En ook Italië omarmt BD: proef maar eens de Verdicchio dei Castelli di Jesi van wijngoed Pievalta en je begrijpt wat terroir en goede grond met een wijn doet.
Kijk voor deze en andere BD-wijnen op: www.biologischewijnwinkel.nl

Meer biologisch-dynamisch:
Pieren en bodemberen als filmhelden
Biologisch-dynamisch schoonmaken en wassen?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *