Duurzaam vlees eten, dat kan!

Natuurvlees van onze Schotse Hooglanders.

Duurzaam en bewust leven en toch vlees eten. Kan dat? Volgens ons wel.
We laten lezers graag kennismaken met natuurvlees van SchotseHooglanders.nl.

We hebben Schotse Hooglanders die het jaar rond buiten in natuurgebieden in de provincie Groningen lopen. De dieren hebben een heerlijk leven op een manier zoals de natuur het bedoeld heeft. Dit sterke oerras is bestand tegen het leven buiten en heeft geen behandeling met medicijnen nodig. Ze groeien op eigen natuurlijk tempo en worden daardoor op latere leeftijd geslacht dan soortgenoten uit de reguliere veehouderij. Kalfjes worden gewoon in de kudde geboren en groeien op bij hun moeder en de andere kundegenoten.

schotse hooglanders

Een belangrijk verschil tussen onze werkwijze en de reguliere en zelfs biologische veehouderij is dat wij geen krachtvoer (graan en soja) bijvoeren. Krachtvoer moet namelijk van ver geïmporteerd worden en de verbouw van soja en graan draagt bij aan de ontbossing van regenwoud. In plaats van grote oppervlaktes aan verbouwd graan en soja komt hier alleen gras en kruiden wat al in de natuurgebieden groeit aan te pas. Deskundigen zijn het erover eens dat de milieubelasting hierdoor erg laag blijft.

De natuurgebieden waar we de kudde mogen laten grazen zijn in handen van Staatsbosbeheer en Stichting het Groninger Landschap. Deze organisaties zetten graag Schotse Hooglanders in om hun gebieden op een duurzame manier te beheren. De koeien zorgen ervoor dat de natuurgebieden hun open karakter behouden. En de Schotse Hooglanders midden in de natuur geeft natuurlijk een prachtig plaatje voor bezoekers van de gebieden.

schotse hooglanders

Doordat de Hooglanders volledig gras eten is het vleesproduct erg gezond. Het staat bekend om haar goede smaak en gemarmerde structuur. Ambachtelijke slager Menno Hoekstra uit de regio slacht de dieren en verwerkt het vlees tot onder andere biefstuk, lende, hamburgers, tartaar, entrecote en worstjes, verpakt in pakketjes van circa 400 gram. Dit natuurvlees is voor particulieren en restaurants verkrijgbaar in verschillende pakketten. De pakketten kunnen na bestelling opgehaald worden bij de boerderij in Opende (Groningen), maar er wordt ook bezorgd in het Noorden en in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. Om de werkwijze zo duurzaam mogelijk te houden wordt bezorgd door een koerier die al restaurants bevoorraad in die regio zodat er geen extra kilometers moeten worden gereden.

Kortom, het is mogelijk om vlees te eten wat duurzaam, diervriendelijk en gezond is. Van dit natuurvlees kunt u met een goed gevoel genieten. We laten u graag de mogelijkheden zien op onze website SchotseHooglanders.nl.

www.schotsehooglanders.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.