Duurzame horeca in Amsterdam? Ga kijken in ‘t gebied Secret Village

duurzame horeca

Pink meets Green: verduurzaming in LGBTQI horeca gebied 'Secret Village'

Duurzame horeca in Amsterdam? Mais qui! als het aan Green City Buzz en ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat ligt. En ze laten er geen gras over groeien!

Sinds de jaren ’50 staat de straat bekend als de place to be voor de LHBTQI-community, wereldwijd. En hoe mooi is het dan dat dáár het roze en de regenboogkleuren gemixed worden met het groen der duurzaamheid 😉

Secret Village: vergroend horeca-gebied

Secret Village (de Village People was een inspiratiebron) ligt op de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat en zijstraten ten westen van de Vijzelstraat, in hartje centrum. Het springlevende voorbeeld van Amsterdam als veelzijdige, open en avontuurlijke stad. Ook is het een plek waar veel belanghebbenden bij elkaar komen: ondernemers, zakelijke en particuliere huurders, lokale en internationale bezoekers en pandeigenaren. Green City Buzz, het vergroenings-vehicle van Tanja van der Knoop, maakt er samen met de ondernemersvereniging en gemeente Amsterdam één grote “future-proof, tolerante stadshuiskamer” van. “De duurzaamste plek van Amsterdam, waar diezelfde duurzaamheid economische waarde toevoegt aan het gebied” zegt Tanja.

duurzame horeca


Discover Amsterdam’s finest secret treasure

Waar bestaat de horeca verduurzaming uit?

Het gebied (Reguliersdwarsstraat en zijstraten) wordt letterlijk groen, met planten en bloemen, maar natuurlijk ook figuurlijk. Denk aan ophalen afval (waarom zo vaak al die verschillende verwerkers door de straat?), ophalen en hergebruiken koffieprut om weer oesterzwammen te kweken, waterloze urinoirs en ook daken worden benut voor zonnepanelen en daktuinen.

Dat doet Tanja en haar team door een klein stuk stad op veel verschillende vlakken aan te pakken, met als doel economische waarde toe te voegen aan het gebied. De aanpak is bottom-up, schaalbaar en integraal” voegt ze toe. “We zorgen voor duurzame logistiek en mobiliteit, water- en energiebesparing, groene-energieopwekking, circulaire afvalverwerking, stadslandbouw en compostering, duurzame consumptie en verbeterde sociale cohesie.”

duurzame horeca

Zij werken mee aan duurzame horeca

De horeca-ondernemers, financierders en gemeente Amsterdam zijn natuurlijk belangrijk. Maar net zo belangrijk zijn alle bewoners en pandeigenaren. En alle bezoekers/klanten natuurlijk! Het initiatief is een inclusieve oplossing voor dit stadsgebied, niemand of niets uitgezonderd. En vooral ook toepasbaar op andere delen van de stad.

 

Meer verduurzaming in de stad:

De groei van milieuzones
Nieuwegein voor gelukkigste gemeente van NL

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.