EkoPlaza krijgt EKO-Keurmerk certificaat


Biologische supermarkt wil 100% veilige haven zijn voor consument.

Vandaag werd in Bussum het EKO-Keurmerk certificaat uitgereikt aan EkoPlaza Formulemanager Geert-Jan Smits. Met 62 supermarkten is EkoPlaza de eerste keten die het EKO-Keurmerk mag voeren. Het keurmerk is gebaseerd op het aandeel biologische producten, dat minimaal 90% van het totale assortiment moet zijn, en een aantoonbaar duurzame bedrijfsvoering. De volgende stap voor EkoPlaza is een 100% biologisch assortiment.

EkoPlaza

EkoPlaza Formulemanager Geert-Jan Smits startte ruim 4 maanden geleden aan het certificeringtraject. Nu dit geslaagd is, zijn de EkoPlaza’s geïnspireerd om nieuwe stappen te zetten in hun streven naar het verder bereikbaar maken van biologisch eten. ‘Als biologische supermarkt willen we, juist nu, een veilige haven zijn voor onze klanten en dat heeft nu een officiële status gekregen. Onze volgende doelstelling is om van een assortiment met 90% biologische producten naar 100% te gaan. En daar zijn we inmiddels druk mee bezig.’ Om het duurzaamheidsbeleid te optimaliseren is EkoPlaza onlangs een Academie gestart om medewerkers de kans te geven zich verder te specialiseren op het gebied van veilige en biologische voeding.

100%
De Stichting EKO-Keurmerk rapporteerde dat EkoPlaza zich kan onderscheiden door een assortiment biologische levensmiddelen dat groter is dan 90% van de totale inkoop. In minimaal drie van de vier versgroepen is het aanbod zelfs 100% biologisch. Ook werd vastgesteld dat aan alle duurzaamheidseisen voor de inkoop van vis- en non-food producten wordt voldaan. Dat het duurzaamheidsbeleid goed op orde is blijkt uit het feit dat EkoPlaza aantoonbaar invulling geeft aan de kernwaarden die door IFOAM, de koepel van Europese biologische landbouworganisaties, zijn opgesteld. Hierbij staan ecologie, gezondheid, eerlijkheid en zorg centraal.

Ekoplaza

EKO-Keurmerk
Voor EKO-Keurmerk voorzitter Suzanne van der Pijll is de certificering van winkels een belangrijke ontwikkeling die de Stichting weer dichter bij haar doel brengt, de duurzame ontwikkeling van biologische landbouw en voeding. ‘Met het ‘EKO-keurmerk Winkels’ kan nu een belangrijke, nog ontbrekende schakel, gecertificeerd worden, de winkels. Voor de biologische landbouw en bereiding is dit al vastgelegd in de Europese wetgeving. Als landelijke keten zal EkoPlaza hopelijk ook andere retailbedrijven inspireren. Goed voorbeeld doet volgen tenslotte!’

Vervolgstappen
Om de doelstelling van een 100% gecertificeerd biologisch assortiment te realiseren is EkoPlaza op dit moment al in gesprek met leveranciers zoals bakkers. Formulemanager Geert-Jan Smits: ‘De leveranciers van de nu nog 10% biologische en duurzame, maar niet gecertificeerde, producten willen we stimuleren om ook 100% biologisch gecertificeerd te worden. De 100% halen is onze doelstelling, maar we willen onze leveranciers wel een eerlijke kans te geven, bovendien denken we dat dit voor iedereen een goed en gezond streven is.’

Kijk voor meer informatie op www.ekoplaza.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *