Elzas gaat voor groen

Alsace-biologisch-biodynamisch

In de Alsace opvallend veel producenten biologisch of biodynamisch

Biologisch boeren is beter voor het milieu, maar ook voor de smaak van de wijn. Dat weten ze in de Alsace allang. Steeds meer wijnbouwers ‘werken hier groen’ en dat zetten ze soms niets eens op het etiket. Zo gewoon vinden ze het.

Biologische wijn wordt van biologisch verbouwde druiven gemaakt. Groeimiddelen als kunstmest en chemische Elzas gaat voor groenbestrijdingsmiddelen om ziekten tegen te gaan, gebruik je niet als je biologisch boert. Puur natuur dus, maar dat betekent ook keihard werken. Om biologische wijn te maken moet je bij de bodem beginnen. Door die los te houden en bodembedekkers te planten, blijft de wijngaard levendig en energiek. De bodem bevat dan van nature voldoende stoffen om de druif te voeden, te laten groeien en sterk te maken zodat hij genoeg weerstand heeft om niet ziek te worden en in ongunstige omstandigheden overeind te blijven.

Natuur een handje helpen
Wijnbouwers in de Alsace hebben een voordeel op andere, koudere streken omdat het weer meewerkt. De wijngaarden liggen aan de oostkant van de Vogezen. De bergen vangen veel regen op en in de bergkommen is het warm, zonnig en relatief droog. De kans op schimmels en rot als gevolg van kou en nattigheid is daardoor kleiner. Specifieke snoeitechnieken en het planten van insectenwerende struiken houden de wijngaard op een natuurlijke manier in topconditie. Alle inzet wordt beloond want de druiven worden er rijker, rijper en evenwichtiger van en de wijnen fruitiger, voller en puurder.

Elzas gaat voor groen

Bio op het etiket
In de Alsace werken meer dan elders in Frankrijk opvallend veel producenten biologisch of biodynamisch. Sommige producenten doen het op eigen houtje, werken naar eigen inzicht en vermelden niets op het etiket, maar de meeste zijn aangesloten bij een instantie die hun aanpak controleert en garandeert. Hun wijnen zijn te herkennen aan een van de volgende logo’s: EKO, Ecocert, AB (= Agriculture Biologique) of Demeter (=biodynamisch).

Benieuwd waar Alsacewijnen verkrijgbaar zijn, kijk op www.smaakexperience.com

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *