Energie uit frituurvet op Mysteryland


Biobrandstof uit oud vet.

Mysteryland is het eerste muziekfestival van Nederland dat succesvol gebruikt maakt van duurzame energie uit oud frituurvet. Afgelopen zaterdag vond de 19e editie van het dance festival plaats in Haarlemmermeer. Voor de eerste keer draaide de stroomvoorziening van de catering voor de ruim duizend crewleden op oud frituurvet. Mysteryland werkt hierin samen met de leveranciers Koppert Power en Vierhouten Vet.

Lang leve frituurvet!
Mysteryland heeft bewust gekozen voor biobrandstof van oud frituurvet. Veel soorten biobrandstof worden gemaakt van tropische gewassen zoals soja. Om ruimte te maken voor deze gewassen wordt tropisch oerwoud gekapt. Daarnaast moet biobrandstof vaak uit het buitenland vervoerd worden naar Nederland, wat extra energie kost. Twee redenen om te kiezen voor hét alternatief: biobrandstof van oud frituurvet. Gebruikt frituurvet kan makkelijk worden verzameld in Nederland en België. Er is genoeg beschikbaar om alle festivals in Nederland, in de toekomst, van groene stroom te voorzien.

frituurvet
Foto: Mysteryland.com

Green Team
Mysteryland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Leveranciers worden bijvoorbeeld aangemoedigd om biologische producten aan te bieden en uitsluitend te werken met twee recyclebare soorten plastic (PLA en PET ). Beide typen plastic worden ingezameld door een speciaal “Green Team”, waarna het plastic kan worden gerecycled.

duurzaam feesten

Ook de bezoekers worden geïnspireerd om duurzaam te feesten. Festivalgangers worden bijvoorbeeld uitgenodigd om zich één dag vrijwillig in te zetten voor het natuurgebied rondom het festivalterrein. In samenwerking met Landschap Noord Holland staken ook dit jaar ruim honderd vrijwilligers met veel enthousiasme de handen uit de mouwen om het gebied een opknapbeurt te geven.

19 jaar Mysteryland
Mysteryland heeft afgelopen zaterdag 60.000 bezoekers naar het voormalige Floriadeterrein in de Haarlemmermeer getrokken. Mysteryland is een festival dat sinds 1993 in Nederland georganiseerd wordt. De slogan voor het festival luidt: “Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is Mystery!”

www.mysteryland.com

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *