FAIR of FAKE! Tijd voor een tussendoortje

Eerlijk duurt het langst. Daarom testen we in elke editie van De Betere Wereld een selectie FAIR bevonden producten – van wijn tot teenslippers. En lees je hoe je FAKE-producten ontmaskert. Deze editie: tussendoortjes zonder palmolie. 

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel  

Zo rond 10.00 en 16.00 uur begint je maag te knorren. Tijd voor een tussendoortje! Maar wat te kiezen? In bijna elke koek of mueslireep zit tegenwoordig palmolie. Wie een beetje heeft opgelet de afgelopen tijd weet dat voor de productie van deze olie volop regenwoud gekapt wordt. Daarom in deze FAIR or FAKE zes FAIRe tussendoortjes zonder palmolie op een rij. Hoe smaken ze? 

Wat: Zakje in soja gemarineerde tuinboontjes en noten 
Merk: Bites we love
Ingrediënten: In de oven geroosterde cashewnoten, tamari-amandelen en geroosterde sojaboontjes
Calorieën: 191 per zakje
Smaak:  Een feestje in een zakje. Hartig en knapperig met een lekker Oosters smaakje.
Prijs: € 1,25 (35 gram)
Perfect voor: een snackmoment zonder dat je veel suikers binnenkrijgt. Met een heel zakje krijg je slechts 2,0 gram suikers binnen en wel je dagelijkse aanbevolen portie noten.  

Wat: Notenfruitreep
Merk: Rude Health
Ingrediënten: Dadels, cashewnoten, pompoenpitten, appel, kaneel en gember
Calorieën: 141 per reep
Smaak: Gember en kaneel geven deze reep pit, appel en pompoen zorgen voor zoetigheid. Een lekkere combinatie. 
Prijs: € 1,35 (35 gram)
Perfect voor onderweg in de auto, tijdens het sporten, in de schoolpauze (er zitten nauwelijks stukjes in de reep; een fijne gedachte voor veel kinderen).

Wat: Zeewier lijnzaadcrackers
Merk: Biobites
Ingrediënten: Geel lijnzaad, zonnebloempitten, ui, zongedroogde tomaat, rozijnen, appelazijn, tamari, zeewier en Keltisch zeezout
Calorieën: 413 per 4 crackers 
Smaak: Verrassend knapperig voor een cracker van raw food (dus alleen op heel lage temperatuur gebakken). Het zeewier zorgt voor een lekkere ziltige smaak.
Prijs: € 2,99 (65 gram, 4 crackers)
Perfect voor: een gezond ontbijt (lekker belegd met tapenade van nori en dulse, recept staat op de doos [Symbool]) of onbelegd als tussendoortje. Door het lijnzaad vullen ze nog behoorlijk. 

Wat: Cacao proteïnereep
Merk: The Primal Pantry
Ingrediënten: Dadels, kokos, hennep proteïne, cacao, amandelen, cacaobonen
Calorieën: 197 per reep
Smaak: Een stevige reep voor de stevige trek. Smeuïg met de smaak van noten en chocolade. Niets mis mee.
Prijs: € 1,75 (45 gram)
Perfect voor: alle liefhebbers van rauw en onbewerkt. Maar ook ideaal om te eten voor het sporten, als je avondeten nog even moet wachten.  

Wat: Kracht Koek
Merk: BioBite
Ingrediënten: Haver, spelt, noten, zaden, zuidvruchten, specerijen (kurkuma en ras el hanout) en diksap.
Calorieën: 145 per koek 
Smaak: Een stevige koek vol noten en fruit waar je echt je tanden in moet zetten (kauwen, kauwen, kauwen). De specerijen zorgen voor een lekkere, kruidige smaak.
Prijs:  € 1,45 (50 gram)
Perfect voor: tijdens een wandeling of picknick. Ook ideaal als 10-uurtje mee naar school. 

FAKE – Waar moet je op letten als je geen FAKE-tussendoortjes wilt kopen?

Fake-tussendoortjes vinden wij van De Betere Wereld tussendoortjes die gemaakt zijn van witmeel, geraffineerde suiker en kunstmatige smaakmakers. Tussendoortjes die niets doen voor je lichaam, behalve een suikershot leveren. Nee, dan de FAIRe tussendoortjes, vol vezels van gedroogd fruit, noten en eventueel wat volkoren granen. Dat zijn tussendoortjes waar je wat aan hebt. En ze zijn nog lekker ook.

Kies je reep, red het bos

In de FAIRe tussendoortjes in deze test zit geen palmolie. Nu is palmolie op zich helemaal niet zo verkeerd. Het schijnt een hoge opbrengst per hectare te hebben en ook niet ongezond te zijn. Wat is dan wel het probleem? Omdat het een heel goedkope plantaardige olie is, zit het inmiddels in het grootste deel van de producten die je in de supermarkt vindt: koekjes, pindakaas, zeep, bodylotion, enzovoort. Om al die palmolie te produceren, wordt er veel regenwoud gekapt. Vooral in Indonesië. Wil je daar niet aan meedoen, kies dan wat vaker voor producten zonder palmolie en kijk op greenpeace.nl

Waar? Hier!

The primal pantry: o.a. Marqt en AH To Go
Biobites crackers: Ekoplaza, www.biobites.eu
Bites we love: Supermarkten, www.biteswelove.nl
Rude Health: o.a. Holland and Barrett en ah.nl
BioBite koek: Ekoplaza, www.biobite.nl
 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *