Fattoria La Vialla: biologisch dynamische parel in Toscane (Win-actie afgesloten)

Win 1 van de 5 Italiaanse, biologische delicatessen-pakketten!

De haan loopt trots tussen zijn kippen. Net zo trots zijn Piero en Giuliana Lo Franco op hun Fattoria La Vialla. Ze kochten in 1978 een vervallen boerderij in de heuvels van de Toscana, achter het dorpje Castiglion Fibocchi. Met liefde en aandacht legden ze een kleine wijngaard en moestuin aan. Pesticiden en kunstmest werden niet gebruikt omdat ze de biologisch dynamische landbouwmethode wilden volgen. Een vooruitziende blik. Want nu ruim dertig jaar later, met een uitbreiding van 1050 hectare en 23 landhuizen, is de kleine boerderij met de wijngaard uitgegroeid tot de beste biologische producent van Italië.

Lees ook: De smaak van Sicilië.

vialla

La Vialla – de oude ploeg

Antonio nodigt ons uit voor een uitgebreide lunch op één van de gerestaureerde  landhuizen “La Lignana”. “Van jongs af aan heb ik samen met mijn broers Gianni en Bandino meegeholpen met het oogsten van de druiven en olijven. Veel bedrijven zijn overgestapt op de biologische landbouw, waaruit blijkt dat mijn ouders destijds de juiste beslissing hebben genomen. Hier doen we alles met respect voor de natuur.” Deze filosofie van La Vialla is niet onopgemerkt gebleven. Talloze prijzen voor onder andere de sublieme wijnen en fruitige olijfolie zijn het resultaat. En de duizenden liefhebbers die hun producten bestellen. Er worden heerlijke gerechten op het rood-witte tafellaken geserveerd. Anti-pasti van meloen en ham, pecorino met zongedroogde tomaatjes. Spaghetti overgoten met een zongerijpte auberginesaus, zelfgemaakt brood, botermals vlees, groenteschotels. Dit goddelijke maal wordt telkens begeleid met heerlijk glaasje wijn. Dit is leven als een god in Italië!

vialla

Antonio Lo Franco

Antonio neemt ons mee naar de oude steenmolen. Duizenden kilo’s olijven worden hiermee koud geperst. Zodra de olijven zijn geplukt, moeten ze snel worden geperst. Het liefst binnen twaalf uur. Het is misschien een ouderwetse methode, maar het werkt en daar houden wij van.” We proeven de goudgele olie op een broodkorst en ‘t smaakt verrukkelijk fruitig. Antonio neemt afscheid van ons, want hij wil de nieuwe kerstcatalogus doornemen met zijn team op de warmste dag van het jaar!

Met Donato Ciofini en de hartelijke Belgische gastvrouw Nicole krijgen we een lesje in bio-dynamica. “Gezonde voeding te maken voor hun kinderen dat was het idee volgens Piero en Giuliana. De grond levend te maken met allerlei organismen zonder moderne ploeg omdat deze de bovenste laag aarde zou beschadigen. Een simpele ploeg “la vialla” getrokken door ossen behoudt de laag micro-organismen zodat de planten optimaal kunnen groeien. De biologisch dynamische landbouw is gebaseerd op de filosofie van Rudolf Steiner. Alles in de natuur is afhankelijk van de onderlinge samenwerking en werkt als een gesloten systeem. De vruchtbare grond wordt regelmatig geanalyseerd, maar als je de natuur observeert is dat de beste analyse die er is,” glimlacht Donato.  “ Als je kijkt welke grassen er groeien, weet je welke mineralen er in de bodem zitten. Het composteren van plantenresten en organisch afval is zeer belangrijk om een optimale aarde te krijgen. Kijk, in deze kist is een belangrijk instrument voor de bio-dynamica. Zoals je ziet is deze van hout en gevuld met turf. Dat dient om de preparaten zoals kiezelzuur, valeriaan en hoornmest te bewaren en te beschermen.” Hij pakt een handje zwarte aarde en laat het ons zien. “Dit preparaat wordt sterk verdund over het land versproeit en werkt samen met de mico-organismen in de aarde. Deze krijgen een levenskrachtige impuls, zodat de bacteriën zich kunnen vermeerderen.  Door de jaren heen hebben we veel ervaring en kennis opgedaan over de grond en het verbouwen van gewassen. Ook hier wordt niets weggegooid. Alles wordt teruggegeven aan het land en daarvoor worden wij beloond met fantastisch smakende en gezonde producten.”

vialla vialla

Aan de lange tafel onder de vijgen- en lindebomen wordt de lunch geserveerd voor zo’n veertig La Vialla gasten uit alle windstreken. Een heerlijk buffet van anti-pasti met pecorino, pizzastukjes, verschillende salami’s en de specialiteit van het huis; spumante met fragola (aardbeienmoes). Gevolgd door de primi, secondi, contorni, dolci, kortom Toscaanse heerlijkheden. Alles wordt met veel liefde en aandacht geproduceerd op het landgoed. Je krijgt hier echt het gevoel dat je deel bent van de familie, grazie e complimenti!

Wil jij ook eens logeren op het landgoed van La Vialla of een lunch of diner reserveren, kijk dan op www.lavialla.it. Ook kun je hier de pasta’s, wijnen, olijfolie, sauzen, antipasti en nog veel meer bestellen. Of kom koken en proeven op de kookworkshops van Het Wereld Dieet in samenwerking met La Vialla, www.werelddieet.nl.

Tekst: Marina Numan – specialist in voeding en auteur van het boek ‘Werelddieet’ – www.werelddieet.nl

Mail & Win Update
Fattoria La Vialla verloot 5 Italiaanse delicatessen-pakketten onder onze lezers!
Deze actie is inmiddels afgesloten, iedereen hartelijk dank voor het meedoen!

Meer biologisch

>  Avocado-olie (blog)
>  Campagne OntdekBio

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.