Fermentatie, nieuw? Nee, juist helemaal terug van weg geweest!

lunaterra

Gunstige invloed op darmflora

Bij veel gezinnen stond vroeger in de keuken een grote Keulse pot om van afgedekte en aangedrukte witte kool zuurkool te maken. Handig als je de kool langer wilde bewaren en … ook nog eens heel erg lekker.

Tijdens het proces krijgt de kool namelijk een heerlijke zachte structuur en de kenmerkende pittig zure smaak. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld yoghurt, zuurdesembrood, groentesappen en … allerlei andere soorten groenten waar je misschien niet zo snel aan denkt.

Fermentatie. Wat is dat eigenlijk?
Fermentatie is een geheel natuurlijk proces dat ontstaat door het werk van melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën zijn levende organismen en zitten van nature ook op groenten en fruit. Met zout en eventueel wat water, zetten de bacteriën de aanwezige koolhydraten (natuurlijke suikers) van gesneden groenten om in melkzuur.

Zelf fermenteren?
Aubergine, wortel, pastinaak, bietjes, tomaat … Bijna alle groenten zijn geschikt om te fermenteren. Ook gewoon in je eigen keuken. Moeilijk? Helemaal niet! Snijd de groenten fijn, bestrooi ze met zout en eventueel specerijen naar keuze en stop ze in een luchtdicht af te sluiten potje. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat de groenten onder water staan. Zet het potje daarna één tot enkele weken (afhankelijk van de gekozen groente) op een koele plaats. Proef daarna met een schone lepel of de groente friszuur smaakt. Ja? Dan is deze klaar! Voor op je brood, door een salade of… Gewoon in een recept dat jij het lekkerste vindt.

fermentatieJe kan natuurlijk ook producten kopen die al gefermenteerd zijn. Het merk LunaTerra -verkrijgbaar bij onder meer EkoPlaza en Natuurwinkel– biedt al jaren een uitgebreid assortiment gefermenteerde groentesappen*. Door de toevoeging van melkzuur zijn deze sappen niet alleen lichter verteerbaar, maar zijn ze ook mild van smaak. Bovendien zijn de sappen gemaakt van 100% biologisch-dynamische groenten (en dus het Demeter-keurmerk), wat het sap een volle smaak en pure levenskracht geeft. Fermentatie, een heerlijke en gezonde keuze.

Een gezond imago
Gefermenteerde producten hebben een gezond imago en lijken een gunstige invloed te hebben op onze darmflora. Het proces van fermentatie kan helpen om schadelijke bacteriën tegen te gaan, de bederfelijkheid van het eten te verminderen en het gemakkelijker opneembaar te maken doordat het eigenlijk al een beetje ‘voorverteerd’ is.

* Melkzuurgefermenteerde sappen van LunaTerra herken je aan de verwijzing ‘met melkzuur’.    

Gerelateerd
>  Vrouw zoekt Boer (column)
>  Uitbreiding app Questionmark met scores groenten & fruit

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.