Groeiende steun duurzame ondernemers op crowdfunding


Steeds meer ‘gewone mensen’ steunen duurzame ondernemers via crowdfunding – 100e investering oneplanetcrowd.


Wil je elke week verse streekproducten thuisbezorgd krijgen in een gezellige krat? Of heb je zin in verrukkelijke chocolade die je gezond en slank houdt? Via Oneplanetcrowd houden duurzame innovatieve ondernemers campagnes voor crowdfunding. Nu al zijn er ruim honderd investeerders zoals jij die de producten hebben aangeschaft. Directeur Maarten de Jong: “Als de crowd het gelooft, krijgt een goed businessplan vleugels.”

Elke succesvolle zakenvrouw kan het je vertellen: een goed idee begint in je omgeving. Eefje Brugman van De Krat: “Tijdens een etentje met wat vrienden kwam ter sprake dat het zo fijn zou zijn een krat vol streekproducten en recepten te krijgen, om in het weekend lekker mee te koken. Nou, daar wist ik wel raad mee.” Eefje zelf had net het sociale en duurzame restaurant Fifteen in Amsterdam helpen opzetten en wist in korte tijd een succesvolle start te maken met De Krat in Utrecht en Noord-Holland. Bij genoeg aanmeldingen via Oneplanetcrowd.nl gaat het team van Eefje ook in Rotterdam verse streekproducten leveren. NRC Handelsblad oordeelde op 27 oktober: “Ze leveren verregaande service. Alles in de Krat is zwaar bovengemiddeld lekker. We smullen ons een slag in de rondte.”

De Krat

Gezonde en eerlijke chocola
Ook Christel Slijkerman hoefde niet ver te zoeken naar een businessidee: “Ik ben een gezondheidsfreak, maar ook dol op chocolade. De chocoladerepen van mijn bedrijf La Red zijn daarom gemaakt van duurzame en gezonde palmsuiker.” Palmsuiker laat de bloedsuikerspiegel niet exploderen en is rijk aan vitaminen en mineralen. De groei en oogst van duurzame palmsuiker sparen bovendien het regenwoud. En voor de cacao krijgen de boeren een eerlijke prijs. Ook Christel is een campagne gestart via Oneplanetcrowd. Christel gebruikt het platform om nieuwe smaken te kunnen ontwikkelen. De crowd bepaalt wat de nieuwe smaak La Red chocolade wordt, door deze nieuwe repen alvast te bestellen.

Investeerders overtuigen
Hoe leuk en lekker de producten van Eefje en Christel ook zijn, voor nieuwe bedrijven is het niet gemakkelijk om geld te krijgen. De Nederlandse Vereniging van Banken stelde onlangs nog in het Financieele Dagblad dat banken terughoudend zijn bij innovatieve bedrijven. Je moet tegenwoordig heel vindingrijk en overtuigend zijn als ondernemer. Alleen als de passie eraf spat, krijg je klanten en investeerders mee. Financieel specialiste Laura Rooseboom, mede-initiatiefnemer van Oneplanetcrowd: “Voor die bevlogen ondernemers is crowdfunding een mooie manier om een groep klanten te mobiliseren. Deze investeerders gunnen je de groei. Als je dat vervolgens kan laten zien aan distributeurs of grotere investeerders, helpt dat om die ook over de streep te trekken. Wij zorgen bij Oneplanetcrowd dat je leuk en verantwoord kan investeren en ondernemen.”

Ook warmte en brillen

Directeur Maarten de Jong maakte Oneplanetcrowd tot het eerste crowdfundingsplatform voor innovatieve duurzame producten en diensten. Naast lekker eten kun je bijvoorbeeld ook investeren in je eigen energiezuinige terrasverwarming of een mooi ontworpen zonnebril van afvalhout. “Juist nu de economie langdurig stagneert in Europa, zie je dat crowdfunding in opkomst is. Kleine bedragen heb je sneller bij elkaar, zeker met gebruik van de social media. Als de crowd het gelooft, krijgt een goed businessplan vleugels.”

Als eerste in huis!

Oneplanetcrowd is een samenwerking tussen betrouwbare en ervaren financiële partners, juristen en sector-experts. De Jong: “Wij willen dat de crowd kan zien wat er met het geld gebeurt. Dat is ook het leuke en nieuwe. Je krijgt de waarde van het geld dat je investeert terug, doordat je de eerste bent die het product in huis heeft. Vaak zit daar voor de investeerders van Oneplanetcrowd nog iets extra’s bij.” In het geval dat je investeert in Eefje of Christel: smullen maar!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *