Groene voornemens

goede-voornemens

De balans opmaken

December is een mooi moment om terug te blikken en inspiratie op te doen voor een nieuw seizoen, een nieuw jaar. De Betere Wereld ging op onderzoek uit naar de trends voor het nieuwe jaar die ons kunnen inspireren om groene voornemens in de praktijk te gaan brengen op het gebied van onze gezondheid. Wat kun je zelf doen om je vitaler en energieker te voelen zonder dat je een ingewikkeld schema hoeft af te werken?

Tekst: Lindy Bontenbal

Wat zijn de verwachte trends voor 2014 op het gebied van gezondheid? Volgens het Food Service Instituut –een Amerikaanse nonprofit organisatie die communicatie en samenwerking in de voedingsindustrie wil verbeteren- zijn gezonder snacken en vleesloos grillen trends die in 2013 zijn ontstaan en zich de komende jaren verder zullen ontwikkelen. De Vegetarische Slager in Nederland is daar ook een herkenbaar voorbeeld van. Volgens de Amerikaanse natuurvoedingskundige Kate Geagan worden biologi-sche popcorn en notenboter in 2014 populair. We hebben het dan over boter voorzien van stukje cashew, amandel, walnoot en lijnzaad. De Betere Wereld verwacht dat ook deze laatste twee trends ook naar ons landje overwaaien. Volgens het Nederlandse initiatief De Trendrede zal ook ‘delen als het nieuwe hebben’ zich verder blijven ontwikkelen. Als er nog geen moestuinbakken in jouw straat zijn, doe dan navraag bij de gemeente of timmer er zelf een in elkaar in overleg met de buren. Als je deelt, pluk je daar al snel de vruchten van.

Groene voornemens

Stadswild en wildplukken
Stadswild is een Amsterdams initiatief -nu ook in andere steden- dat zich richt op het trainen als oermens in de stad. Stadswild wil mensen terug brengen naar de natuur. Tegen betaalbare prijzen volg je training-en als jump rope en warrior lessen.
Nog meer natuurbeleving in de bebouwde kom? Dan ga je foerageren, oftewel wild-plukken. De website www.wildplukwijzer.nl laat voor heel Nederland gemakkelijk zien op welke plaatsen in een bepaalde stad of dorp noten en fruitbomen te vinden zijn. Samen of alleen, het lopen van een wildplukroute is een inspirerende zoektocht naar vers voedsel uit de natuur

Groene voornemens
Afgezien van moestuinbakken in de straat is het aanleggen van een eigen moestuin of kruidentuin ook een eenvoudige maar effectieve manier om te ontspannen. Tegelijkertijd is het een creatieve investering in een gezond lichaam. Voor een kruidentuin of zelfgeplante groenten op de vensterbank van de keuken, een balkon of dakterras, kun je prima zelf kruiden of zelfs tomaten en aubergines verbouwen. Wandconstructies voor kleinere ruimtes zijn een handige manier om groente-plantjes en kruiden te kweken. Deze trend waait al door New York onder de naam window farming. Geniet van je zelfgekweekte krachtbronnen. Voldoende licht is wel belangrijk voor een goed resultaat. Biologische zaden zijn te verkrijgen bij onder meer De Bolster en De Kruidenhof. Zo zijn kiemgroenten een gemakkelijke manier om bijvoorbeeld heerlijke alfalfa en tuinkers te verbouwen. Mini-aubergines groeien prima in een ruime pot en verse zelfgekweekte peterselie smaakt heerlijk in huisgemaakte tomatensoep. Ook knoflook is handig om mee te starten, stop gewoon een teentje in de grond en binnen enkele weken zul je de eerste sprietjes zien verschijnen. Knoflook zou hoge bloeddruk voorkomen en het choleste-rolgehalte in balans houden. Tarwegras is super gezond, een borrelglaasje tarwegrassap staat gelijk aan je dagelijkse behoefte groente en fruit. Het ontgift, ontzuurt je bloed en ondersteunt het natuurlijk herstel van je lichaam. Lavendel is heel geschikt om zelf lavendelthee te maken of een kruidenstoombad te nemen. Kruiden zijn multifunctioneel omdat zij zowel inwendig als uitwendig gebruikt kunnen worden.

Superfoods
Onder andere Goji bessen, ongepelde rauwe cacaobonen, lijnzaad en chia zaad worden omschreven als superfoods vanwege hun vermeende krachtige eigenschappen. Goji bessen komen uit Azië en worden geprezen omdat ze veel ijzer, koper, nikkel en chroom bevatten. Chia zaad komt uit Mexico en zit boordevol Omega-3. Van lijnzaad wordt soms zelfs gezegd dat het borstkanker zou kunnen voorkomen. Lijnzaad is zowel gebroken als in olievorm te krijgen. Ongepelde rauwe cacaobonen bevatten vezels, vitamine C en zink. Kurkuma is deel van de gemberfamilie en schijnt ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten vanwege het stofje curcumine. Als je de ruimte ervoor hebt, kun je natuurlijk ook altijd nog een walnotenboom in je tuin planten. Het is niet voor niets dat de walnoot lijkt op de vorm van onze hersenen. Walnoten bevatten een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren. Sowieso zijn noten een belangrijke bron van goede oliën. Die helpen om onze huid, nagels en haren gezond te houden. Ook boerenkool wordt steeds meer als “superfood” beschouwd, onder andere door de raw food beweging, vanwege de bestanddelen die onder meer kanker en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Groene voornemens
Dive deep

Naast ons lichaam moeten we ook onze geest niet vergeten. Doe iets wat je nooit eerder gedaan hebt: mediteer, volg een duikles, ga snow- boarden, volg een les Pilates of neem een gratis proefles ballet. Meld je aan voor een workshop boetseren of djembé. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek nieuwe vaardigheden waarvan je niet wist dat je die bezat. “Life starts where your comfort zone ends.”

Eindejaarsschoonmaak
Breng alle spullen die je zes maanden of langer niet hebt gebruikt naar de kringloopwinkel. Laat een kledingkleuranalyse doen en kom erachter welke kleuren jou het beste staan. Ruil de kleding (in de kleuren die je niet meer zult dragen) door een ruilparty te organiseren of donneer het aan de Dress for Succes foundation of lever ze in bij de kringloopwinkel of het kledingloket. Schaf mooie fair trade geurkaarsen aan, bijvoorbeeld van BsaB en zet verse fairtrade bloemen in ieder vertrek van het huis. Plus en Albert Heijn ver-kopen Fairtrade anjers en rozen. Je zult merken dat je nieuwe energie krijgt van ruimte en rust
in je huis. Is een winterschoonmaak te overweldigend, overweeg dan om voor een dagdeel een personal
organiser in te huren. Deze personen helpen je bij het opruimen en herstructureren
van jouw woning.

Nieuwe producten, de natuur in, creatieve activiteiten en een opgeruimd en sfeervol huis: al deze ingrediënten samen zullen van 2014 een mooi jaar gaan maken!

Top 10 suggesties
• Ga duiken.
• Maak een rawfood chocolade pudding.
• Loop een wildplukwandeling.
• Adopteer een kip.
• Plant een boom.
• Organiseer een kledingruilparty.
• Ga beeldhouwen.
• Leg een kruidentuintje aan.
• Koop bos fairtrade bloemen.
• Ga een instrument bespelen.
Enjoy and do good!

Lees ook:
>
Vital Life Coaching
> Mail en Win: 3x 1 maand fit20 training
> Ook gezonde zorgverzekering bij Ekoplaza

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *