Henri Willig: de lekkerste kaasspecialiteiten

Van toeristische attractie tot professionele kaasproducent.
 
Wat in 1974 begon als een kleine ambachtelijke kaas- en klompenmakerij op de “Jacobs Hoeve” in Katwoude, is uitgegroeid tot een middelgrote kaasproducent. Kaasmakerij Henri Willig heeft een assortiment van meer dan 50 verschillende kazen en levert aan groothandels en retailers. Het bedrijf groeit, ondanks de crisis – dat moet wel een bedrijf met visie zijn! En dat blijkt ook als ik Femke Buitenga namens het bedrijf spreek.

Door Nanny Schutte

“Wij zijn kaasmakers in hart en nieren,” zegt Femke, “met oog voor kwaliteit in de ruimste zin van het woord. Verse melk, geleverd door melkleveranciers uit de streek, en lekkere kruiden. Steeds vaker van biologische en ook biologisch-dynamische oorsprong.” Op de website (juist helemaal vernieuwd!) lees ik over maatschappelijke betrokkenheid, over het tegengaan van verspilling en bewuste keuzes voor verpakkingsmaterialen en energiegebruik. Dat àlles draagt natuurlijk ook bij aan de kwaliteit!

kaas
De winnende biologische groene pesto kaas onder Hooidammer label. De kleur van deze kaas is geheel natuurlijk; in biologische kazen wordt geen gebruik gemaakt van kleurstoffen.

Het hart van de kaas
“Mensen zijn steeds meer op zoek naar de herkomst van wat ze consumeren. En daar is het bij Henri Willig ook mee begonnen: stond er inééns een bus vol toeristen op zijn erf, om met eigen ogen te zien hoe hij de kaas maakte!” vertelt Femke. “Vandaag de dag vindt het grootste deel van de productie plaats in onze fabriek in Heerenveen. We produceren rond de 5000 ton kaas per jaar, met een assortiment van meer dan 50 verschillende kazen. Daarmee onderscheiden we ons van de massafabrikant. Met afnemers verspreid over 30 landen wereldwijd zijn wij gewend flexibel te schakelen tussen de productie van grote en kleinere partijen kaas.”

Uitgebreid assortiment
De biologische kazen van Henri Willig zijn gemaakt van koe-, geit- of schapenmelk. Ze worden op de markt gebracht onder de labels Polderkaas Biologisch en Hooidammer, beide met EKO-keurmerk en Vegetarisch Keurmerk. “De kaasliefhebber vraagt om steeds meer variatie en keuzemogelijkheden. We maken gebruik van allerlei kruiden, zoals chili, knoflook, rode pesto en ui. En we zijn stééds op zoek naar nieuwe, verrassende smaken.” Dit zoeken naar smaaksensaties is vorig jaar beloond tijdens de International Cheese Awards, waar de kaasmakerij goud won met de biologische koekaas met groene pesto en zilver met de biologische geitenkaas met fenegriek! Evengoed biedt Henri Willig inkopers de mogelijkheid de kazen neutraal of onder eigen label te laten verpakken.

www.henriwillig.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *