Het geheim van de beste snijplank

Snijplank geïmpregneerd met Chinese Tungolie.

Een belangrijk onderdeel van de zoveel besproken voedselveiligheid is hygiëne in de keuken. Hout werd daarom jarenlang verbannen van het aanrecht. Er bestaat echter een houten snijplank die bacterievrij gebruikt kan worden.

Het geheim van de Karmel snijplank uit Breda: ‘onze kopshouten snijplanken zijn geïmpregneerd met Chinese Tungolie. Deze vormt een waterdichte elastische laag die diepe snijsporen voorkomt’. Sinds kort zijn de planken op aanvraag in groot formaat te bestellen.

Kopshout
Een echte kookliefhebber zweert bij een houten snijplank omdat messen daarop langer scherp blijven. De kopse kant van het hout is zacht en trekt weer dicht nadat er in gesneden is. Daarom wordt een goede houten snijplank opgebouwd uit blokjes hout die met de kopse kant naar boven aan elkaar gelijmd worden. Voor de Karmel snijplank wordt Noord-Amerikaans esdoorn gebruikt, een houtsoort die overal even hard is en weer wordt aangeplant. De planken worden ambachtelijk gezaagd en bewerkt in een klein atelier in het centrum van Breda.

Tungolie
Nadat de planken zijn verlijmd, worden deze zorgvuldig gedompeld in Chinese Tungolie. Deze olie heeft de unieke eigenschap diep in het hout te dringen en bij droging uit te zetten. Hierdoor wordt de plank volledig waterdicht. Bovendien vormt zich een elastische laag waardoor de snijsporen zeer oppervlakkig blijven. Een ander voordeel is dat de plank niet zal kromtrekken. Inoliën is niet meer nodig. Afspoelen met heet water is voldoende reiniging om de plank daarna weer hygiënisch te gebruiken. De unieke plank is te herkennen aan het beeldmerk op de achterzijde.

Karmel snijplanken zijn verkrijgbaar in 4 maten: v.a. € 75,- (Op aanvraag zeer grote maten mogelijk)
Bekijk onderstaand filmpje over de productie. Bestellen kan via: www.dekookwinkel.com

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *