Het is tijd voor een detox

detox-smoothie

Tips om het veilig en natuurlijk te doen

Nu de feestdagen achter de rug zijn en we onze goede voornemens (nog) in gedachte hebben, is het tijd om te werken aan een gezonde leefstijl. Overbelasting van je gezondheid is onvermijdelijk in onze huidige vervuilde en stressvolle omgeving. We worden meer dan ooit blootgesteld aan toxines. Hoe zorg je er voor dat je op een veilige en natuurlijke manier kunt detoxen? In dit artikel een aantal waardevolle tips!

Drie redenen om regelmatig te detoxen
1. De wereld om je heen is vervuild
Het bloed dat door de aderen van Europese burgers stroomt bevat veel gevaarlijke chemicaliën. Dat blijkt uit een recent verschenen studie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). In totaal troffen de onderzoekers 73 gevaarlijke, niet-natuurlijke stoffen aan in het bloed. We krijgen gifstoffen binnen via ons eten, zoals pesticiden, zware metalen in het vlees en chemische meststoffen. Ook je huis, je werkplek en zelfs je cosmetica zitten vol met onnatuurlijke producten. Deze gifstoffen ontregelen je hormoonhuishouding en maken je dik.

2. Moderne diëten stimuleren het eten van veel dierlijke eiwitten
Tegenwoordig is het in de mode om koolhydraatarm te eten. Dat wil zeggen dat o.a. het Atkins- en Southbeach-dieet adviseren om naast fruit en groenten, vooral veel kip, vis, varkens- en rundvlees te eten. Het zijn vooral deze vleessoorten die vol zitten met antibiotica, groeihormonen en zware metalen.

3. We eten steeds minder vezels
Veertig jaar geleden at men nog tussen de 20-30 gram vezels per dag. Nu zit dat gemiddelde onder de 12 gram. Hierdoor wordt de spijsvertering steeds slechter gestimuleerd. Met als gevolg dat de afvalstoffen veel langer in het lichaam blijven.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Ga zeker niet op eigen houtje beginnen met een strenge vastenkuur. Natuurlijk zijn er genoeg boeken over dit onderwerp en is het dus verleidelijk om zelfstandig te detoxen. Dit zou ik alleen adviseren als je inmiddels meer dan genoeg ervaring hebt opgedaan. In alle andere gevallen kun je beter op zoek gaan naar een deskundige arts of therapeut die jou professioneel kan begeleiden. Om problemen te voorkomen moet je minstens een week voor je detoxkuur al rustig gaan afbouwen.

Neem de tijd voor een detox dieet
Uiteraard kun je op wilskracht en discipline jezelf een tijdlang vast voedsel ontzeggen, maar onderschat niet de gevolgen die een vastenperiode heeft op je psychische en emotionele gesteldheid. Want met het loskomen van de lichamelijke gifstoffen, komen vaak ook de mentale blokkades vrij. Daarom is het van belang dat je tijd neemt voor meditatie, contemplatie en rust. Het is niet voor niets dat bijna alle grote religieuze stromingen regelmatig in combinatie met vasten een retraite inbouwen. Wanneer je uitsluitend wilt detoxen om wat kilo’s vet kwijt te raken, dan kun je beter naar een diëtist of gewichtsconsulent gaan.

detox-smoothie

Smoothie voor je detox

Voorkom dat je terugvalt
Na een detoxkuur voel je jezelf schoon en energiek. Je kunt weer helder denken. Op zo’n moment kun je je moeilijk voorstellen dat je toch weer kunt terugvallen in je oude gedrag. Een mens is nu eenmaal een gewoontedier. Na verloop van tijd kun je toch weer bezwijken voor zoete, zoute of vette verleidingen. Weet dat de kans bestaat dat dit gaat gebeuren. Het is dan goed om in ieder geval één dag per week uitsluitend op sap en groene smoothies te leven.

Download de gratis proefles voor extra informatie over detoxen en de opleiding Detox Coach.

Lees ook:
> Win één van de boeken ‘Kiezen vanuit je Hart’ van Albert Sonnevelt

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *