Kip, het meest veelzijdige stukje vlees,

maar dan wel biologisch graag!

Yarrah produceert zowel katten- als hondenvoer met biologisch kippenvlees uit onder andere Duitsland, België en Groot Brittannië. Yarrah gebruikt relatief veel kip in haar producten. Dat doen we, omdat kip een milieuvriendelijkere keus is dan bijvoorbeeld rund. Voor het produceren van één kilo kip, is gemiddeld drie kilo voer nodig; voor één kilo rundvlees is dat gemiddeld 5 a 6 kg*.

Een veel gehoorde klacht onder consumenten is, dat biologisch kippenvlees veel duurder is dan regulier kippenvlees. Dit verschil in prijs heeft ook consequenties voor biologisch diervoer. Ja, biologisch kippenvlees is duurder, maar de redenen waarom maken het prijsverschil acceptabel.

Een biologische kip eet meer dan een gewone kip
Een biologische kip heeft de ruimte om buiten te lopen. Deze kip verbruikt dus meer energie dan een kip die de hele dag in een klein hokje zit. Ook heeft een biologische kip een betere weerstand en maakt het lichaam minder vet en vlees aan.

yarrah kip diervoeding

Een biologische kip heeft meer ruimte nodig
Ruimte kost geld en een biologische kip heeft veel meer leefruimte buiten (per kip 4 m²) dan zijn soortgenoot in hok (18 dieren per m²), of zelfs de scharrelkip (6 kippen per m²). Zeker in dichtbevolkte landen is ruimte duur en moet de biologische boer een grotere investering doen om z’n bedrijf te runnen dan een reguliere boer.

Een biologische kip eet… biologisch
Je kunt een biologische kip geen regulier voer geven, want dan is het geen biologische kip meer. Het voer dat ze krijgen, is daardoor weer duurder dan gewoon voer. Voordeel is dan wel dat er geen kunstmatige toevoegingen inzitten of antibiotica dat als groeimiddel wordt gebruikt.

Een biologische kip leeft langer
Doordat de kip minder snel groeit dan zijn soortgenoot in kooi, duurt het langer voordat de biologische kip gereed is voor de slacht. Dat kost dus weer meer en ook nog eens duurder voer. De kip heeft hierdoor wel een langer en gelukkiger leven dan zijn soortgenoot in kooi.

Controle kwaliteit van de kip

Iedere twee jaar gaat de kwaliteitsfunctionaris van Yarrah op inspectie bij alle leveranciers. Hier kan hij dan zelf zien dat de dieren daadwerkelijk veel leefruimte hebben, dat ze niet bijgevoerd worden en dat hygiëneprotocollen werkelijk nageleefd worden in de verwerkingsfabrieken.
*Met uitzondering van runderen die compleet Grass Fed (=gras gevoerd) zijn en niet bijgevoerd worden.

www.yarrah.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *