Kombucha, de fermentatiedrank voor een gezonde darmflora

Column

In je lichaam leven 40 miljard bacteriën, waarvan de meeste zich in je darmen bevinden. Ze staan bekend als je darmflora en spelen een heel belangrijke rol bij je gezondheid. Er bestaan honderden soorten darmbacteriën. Hoe meer verschillende bacteriesoorten er in je darmen leven, hoe beter voor je gezondheid. Elke soort heeft andere voedingsstoffen nodig om in stand te blijven. Groenten, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten zijn de beste bronnen van voedingsstoffen voor een gezonde darmflora. Deze producten bevatten namelijk vezels die een voedingsbron zijn voor de bacteriën in je darmen.

Daarnaast zijn gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, zuurkool, kefir en kombucha gunstig voor je darmflora. Vroeger werden producten gefermenteerd om ze langer te kunnen bewaren. Bij fermentatie worden suikers afgebroken door bacteriën en gisten. Hierdoor bevatten gefermenteerde producten gezonde bacteriën (probiotica). Meestal zijn gefermenteerde producten die in de winkel verkrijgbaar zijn gepasteuriseerd. Door het verhitten van de producten wordt een groot deel van de gunstige bacteriën vernietigd. Doordat tijdens het fermenteren suikers worden omgezet in zuren bevatten gefermenteerde producten minders suikers, zijn ze lichter verteerbaar en heeft een zure omgeving een positieve invloed op je darmflora.


D-Tox kombucha is gemaakt van water, biologische rietsuiker, thee en kombucha-zwammen. Het is een bruisende drank met een milde smaak. Het is 8-15 dagen gefermenteerd door bacteriën en gisten en is ongepasteuriseerd. Doordat de suikers tijdens het fermenteren zijn omgezet bevat het slechts 3 gram suiker per 100 ml (normale frisdrank bevat 10 gram suiker per 100 ml). Een lekkere en gezonde drank!

Christianne de Kort
Medewerker Kwaliteit en Voorlichting, Natudis

Meer fermentatie:

Fermentatie, verrot lekker!
Fermentatie is terug van weggeweest

Appelcider azijn als natuurlijke ontgifter

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Toon de 1 reacties
  1. Nick schreef:

    “In je lichaam leven 40 miljard bacteriën, waarvan de meeste zich in je darmen bevinden.”

    Is het niet zo’n 1000x meer?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.