Kookboek: Echt eten met de groente van Jon


Goed eten trek je uit de grond.

Echt eten richt zich op de thuiskok en brengt die weer terug naar de essentie: koken met passie en smaak.
Met meer dan 120 recepten geeft het boek volop inspiratie om weer écht eten op tafel te zetten!

Jonathan Karpathios is een van de meest vooruitstrevende chefs van Nederland. In zijn restaurant Vork & Mes kookt hij hoofdzakelijk met ingrediënten uit zijn eigen kwekerij. Jonathan kookt volgens het 80-20 principe: 80% op het bord is groente, de overige 20% bestaat uit vlees of vis. Van alle producten die hij gebruikt, weet Jonathan de herkomst. Hij kweekt zijn groente zelf of haalt ze bij een bevriende kweker. Hij weet hoe de dieren die hij bereid, geleefd hebben en zelfs wat ze te eten krijgen tot hoe de wijnen die hij serveert geproduceerd worden. Alleen op deze manier kun je écht eten.

Echt Eten
In zijn boek Echt eten gaat Jonathan Karpathios terug naar de basis: wat is de bron van onze voeding? Wie zijn de mensen achter de producten en hoe worden ze gemaakt? Wat is het belang van goede ingrediënten en hoe volg je op eenvoudige wijze de smaak van de seizoenen? Voor de recepten in Echt eten gebruikt Jonathan Karpathios ingrediënten die zonder kunstmatige toevoegingen tot stand zijn gekomen. Bovendien kookt hij met respect voor het dier, luisterend naar elk moment van het seizoen. In Echt eten kijk je mee over zijn schouder als hij op zoek gaat naar zijn leveranciers en vertelt hij je wat praktisch is om altijd op voorraad te hebben.

Echt eten met groente van Jon Jonathan Karpathios

Over Jonathan Karpathios
Jonathan opende zijn restaurant eind 2007, dit viel samen met de geboorte van zijn zoon. Met het worden van vader ging hij zich essentiële vragen stellen, die hem leiden tot de vraag: Hoe laat ik de wereld achter voor mijn kinderen? Hoe neem IK daarin mijn verantwoordelijkheid. Het antwoord daarop was eenvoudiger dan de uitvoering…. Hij haalde niet langer voldoening uit het koken van ingrediënten waar hij herkomst niet van kende.
Hij besloot op zoek te gaan naar de bron, de mensen en verhalen achter zijn producten. Op deze manier leert Jonathan begrijpen waar zijn producten echt vandaan komen. Voor Jonathan is het heel belangrijk dat de producten waar hij mee werkt zoveel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen zijn geteeld. Zo kwam Jonathan’s zoektocht naar Echt Eten tot stand. Het vinden van onbespoten groenten en kruiden bleek lastig, de oplossing daarvoor was het zelf in eigen beheer te gaan telen.

Over Vork & Mes
Vork en Mes is gelegen aan het Haarlemmermeer. Het gebouw, het Haarlemmermeerpaveljoen, is een bijzonder ontwerp van Asymptote Architects uit New York. Het restaurant ‘drijft’ op het meer en is omringt door een moestuin. Over het dak stroomt van het voorjaar tot het najaar een waterval, die spectaculair naar beneden valt bij de entree.

Bij Vork en Mes kun je even alles vergeten. Elk moment is anders, op sommige momenten verdwijnt het pand in de dauw van de ochtend, een uur later staat het blinken in de volle zon. Het pand en de locatie benadrukken Jonathan’s visie, om zo dicht mogelijk bij en zo goed mogelijk met de natuur te leven. Oog in oog met water, lucht en eindeloos groen.

Titel: Echt etenEcht eten met de groente van Joh Jonathan Karpathios
Auteur: Jonathan Karpathios
Prijs: € 29,95
ISBN: 978 90 452 0433 8
Gebonden, 280 pagina’s

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.