Mail & Win: culinair avontuur voor twee bij Restaurant 15A


Eten bij Restaurant 15A een (h)eerlijke aangelegenheid
.

Ooit leerde ik op de Hotelschool over de vier voorwaarden van een goed restaurant: lekker eten, een vriendelijke bediening, een aangename sfeer en de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Tegenwoordig kan ik er nog een voorwaarde aan toevoegen: een duurzame benadering van eten en de andere aspecten van het restaurantwezen. Een groeiend aantal restaurants begint deze laatste voorwaarde te integreren in hun bedrijfsvoering. Restaurant 15A in Bussum is daarbij één van de trendsetters. De Betere Wereld ging bij ze langs om te kijken wat er op de kaart stond.

Door Manon Tromp

Het restaurant is gelegen in het aangename centrum van Bussum tussen de winkels in, op nummer 15A van de Kapelstraat en daarmee is de naam van het restaurant ook meteen duidelijk. Het ontvangst is vriendelijk en hartelijk; de inrichting is basic maar elegant met witte en lichtgroene kleuren die terugkomen in het decor en het meubilair. Het alles heeft een frisse uitstraling, waarbij je een rust voelt om gewoon van het eten te gaan genieten.

Restaurant 15A

De kaart zal je zeker niet gaan vervelen, want elke twee weken wordt deze vernieuwd. Chef René laat zich inspireren door het seizoen en het aanbod van regionale producenten. Iedere keer weer kan hij zijn creativiteit toepassen om van de producten weer een aangenaam spektakel te maken. Het menu is zeer bewust afgestemd op gerechten die vers en gezond zijn. De ingrediënten van zijn gerechten zijn zoveel mogelijk duurzaam en/of biologisch en bij ieder gerecht wordt een speciale wijn aanbevolen die er goed mee samen gaat. Onze kelner Rik legt uit dat de grootte van de gerechten ongeveer gelijk is, zodat je de gelegenheid hebt om vier tot vijf gangen te eten zonder overvol te raken. Wij besluiten het eerst maar eens bij drie gangen te houden.

De eerste gang
Voor de eerste gang kozen we een Tartaar van Zalmforel met groene en witte asperges, gepocheerd scharrelei en een sabayon van Riesling en ook een Rouleau van zwartpoothoender en Groninger droge worst met roodlof julienne en kartoffelsalade. De tartaar was aangenaam van smaak, het ei lekker zacht en de sabayon heeft een gunstig effect op het gerecht waardoor het met de asperges samen een goede combinatie vormt voor de smaakpapillen. De Tarani 2011 Sauvignon Blanc spoelt het geheel nog eens even goed na. De rouleau is een wat kruidiger gerecht en de Groninger gedroogde worst smaakt maakt het geheel wat pittiger. De presentatie van de gerechten is in harmonie met de uiteindelijke smaak: dat wat het oog ziet, is ook wat je proeft.

Restaurant 15a
Foto’s: Restaurant 15A

Het hoofdgerecht
Voor het hoofdgerecht gaan we wederom voor een vleesgerecht: Gebraden Hollandse ossenhaas met huisgemaakte rösti, paddenstoelen en jonge spinazie en een visgerecht: Tonijnrug van de grill met huisgemaakte zoetzure atjar, crème en chips van zoete aardappel. De Sauvignon Blanc is ook bij dit visgerecht weer uitstekend. De ossenhaas is zacht en de tonijn heeft een lekkere houtskool smaak. De atjar is huisgemaakt en zeker niet te zuur. De chef vertelt later dat het vlees komt van koeien die speciaal worden uitgezocht bij regionale boeren en dat het niet nodig is om goed vlees te laten overkomen uit Argentinië als je het hier ook kan krijgen. En daar zit zeker wat in.

Het dessert
Er is keuze uit een zoete zaligheid of een selectie van kazen, maar gezien het feit dat wij beiden van zoet houden is de keuze snel gemaakt. We worden dan ook niet teleurgesteld: vier petite desserts die op zich al bijna een maaltijd vormen, worden aan ons gepresenteerd. Een crème brulee met tongabonen, een bananen smoothie, een frambozenflensjestaart en een warme chocoladetaart. Dat bijgestaan door een heerlijke zoete dessertwijn die een vleugje aardbeien en frambozen smaak heeft!, zorgt voor een prima afsluiting van een heerlijke maaltijd.

Dit restaurant van eigenaresse Lutske Stuiver voldoet zeker aan de Betere Wereld voorwaarden: eigenzinnig, duurzaam, kwalitatief goed en bewust. Een aanrader voor iedereen die graag (h)eerlijk wil eten.

Recept
Als u alvast zelf aan de slag wilt, dan heeft Chef René een heerlijk recept voor u:

Lemon Tarte

Benodigdheden:
12 hele eieren losgeklopt
700 gram poedersuiker
250 gram boter
4 citroenen (Cestes en sap)
4 Sinaasappels (Cestes en sap)

Bodem:

300 gram bloem
200 gram boter
100 gram basterdsuiker

Verwarm de eieren, boter en suiker in een pan tot het opgelost is. Voeg hier het sap van de citroen en sinaasappels aan toe en verwarmen, al zachtjes roerend over de bodem, door.
Blijf goed roeren tot hij gaat “bluppen”. Voor de harde “Wener”-bodem mix je de zachte boter met bloem en suiker. Bedek de bodem van je taartvorm hiermee en bak deze in een voorverwarmde oven voor op 170 graden tot hij goudbruin is. De bodem af laten koelen en dan hierover het citroen mengsel uitsmeren. Bak het geheel dan nog 12 minuten in een voorverwarmde over op 160 graden.

www.restaurant15a.nl

Mail&Win
Deze Mail&Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaar(s) van harte gefeliciteerd!
Doe eventueel in onze Mail&Win-rubriek bij andere acties mee.., en ook op Facebook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties. Veel geluk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *