Mail & Win: jouw eigen Big Green Egg!

big_green_egg

Low & Slow de trend in zomerse buitenkeuken


De Big Green Egg (BGE) laat zien dat een buitenkeuken meer kan zijn dan alleen maar grillen. Wat dacht je van roken, stomen, bakken, braden en natuurlijk grillen. En dat alles in een afsluitbaar ei!

Gemaakt van keramisch materiaal waardoor ze compleet hittebestendig zijn en niet roesten, gaan de EGG’s een leven lang mee. Daarnaast biedt een EGG door zijn vorm en materiaal de mogelijkheid om drie tot vijf uur lang te koken op een voorraad houtskool. De voornaamste reden dat ‘het ei’ een doorbraak beleeft in Nederland is de variëteit in mogelijke kooktechnieken. Geschikt voor de professional en de hobbykok. Om er meer over te weten te komen, interviewden wij Michiel Deernik, chefkok en eigenaar van het Amsterdamse restaurant Vis aan de Schelde.

Big green egg



Kan je kort wat vertellen over het gebruik van de BGE?

Op de zaak gebruiken wij de Mini, voornamelijk voor korte roosterbereidingen van zeeduivel, langoustines of garnalen. Voor de echte a la carte gebruiker dus.
Privé gebruik ik een Large; voor bijvoorbeeld het ‘koudroken’ van zalm. Dan laat ik een met diverse specerijen gepekelde zalm een nacht in de koelkast overnachten om die daarna in een koude EGG te plaatsen. Dan verhoog ik de temperatuur steeds iets en leg ik houtkrullen op de steeds warmer wordende kolen. Hierdoor gaat het roken tot bovenin en krijg je na circa een uur een perfect gerookte zalm.
Ook de gietijzeren pannetjes zijn favoriet. Hiermee maak ik thuis gevulde paddenstoelen of een risotto. Dat is ook het mooie: het is een echt kooktoestel. Ik laat mijn oven helemaal uit als ik de EGG gebruik en deze veelzijdigheid is voor mij het verschil ten opzichte van een barbecue.



Voor welke bereidingstechnieken gebruik je de BGE?

Voor het roken, roosteren en garen voornamelijk. Het is een apparaat waar je lekker mee moet en ook wíl experimenteren. Verder zijn ook de ‘kopersdagen’ van BGE ideaal om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Heb je een signature-dish die je op de EGG bereidt?
De genoemde zalm is mijn favoriet. Met het koud-roken creëer je een perfect en uniek gerecht. Ook bereik ik er regelmatig een prachtige Pekingeend in.

Je ouders gebruiken ook een EGG, Hoe zijn zij er over te spreken?

Ze gebruiken hun ei continue, nu al zo’n 10 jaar. Zij behoorden tot een van de eersten in Nederland en zijn nog steeds erg tevreden. Waar ik wat subtieler werk, is mijn vader van het grotere werk. Een lamsbout op de EGG, bijvoorbeeld, vinden zij erg lekker.
Het leuke is dat je elkaar ermee aansteekt. Iedereen heeft zijn eigen smaken en voorkeuren. En hierdoor heb je steeds meer vrienden en familie die na een avond gezelligheid ook overstappen op een BGE.

Big green egg

www.biggreenegg.eu

Mail&Win
Deze Mail&Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaar(s) van harte gefeliciteerd!
Doe eventueel in onze Mail&Win-rubriek bij andere acties mee.., en ook op Facebook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties. Veel geluk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.