Mail & Win: kokkerellen met zeewier


Zeewier in je keuken!

Zeewier leent zich voor vele toepassingen in de keuken, waarbij steeds meer gewerkt kan worden met zeewieren uit Frankrijk in plaats van Japan.
Bij Bretagne vind je een breed scala aan zeewieren die prima in de keuken kunnen worden gebruikt. In gedroogde vorm (zeesla, dulse, nori) is het een zilte smaakmaker en een gezond alternatief voor zout. In oorspronkelijke vorm is zeewier ook verkrijgbaar, bijvoorbeeld zeespaghetti (Himanthalia elongata), een zeewier in de vorm van spaghetti. Dit zachtzilte zeewier leent zich voor heerlijke combinaties met vis, vleesvervangers, soep, salades en roerbak.

zeewier
Foto’s: zeewierchips, plus azijn en mosterd met zeewier

Mosterd en azijn met zeewier uit de Oosterschelde!
Er zijn nu ook de eerste voedingsproducten met Nederlands zeewier uit de Oosterschelde op de markt. Deze Zeeuwse streekproducten zijn op de Kookboerderij Spennekot te Kerkwerve volgens oud recept op ambachtelijke wijze gemaakt, zonder kunstmatige of andere toevoegingen. Het zeewier in de producten is afkomstig uit de Schelphoek in de Oosterschelde, geteeld op de “wierderij” van de Wageningen Universiteit. Het wier geeft de mosterd en azijn een aangenaam zilt karakter.
> www.algopluszeewier.nl

Chips uit zee!
Zeewier kan dienen als lekkere en verantwoorde toevoeging aan vele producten. Zo zijn er sinds kort ook Chips uit Zee, tarwechips met 30% zeewier en een beetje zeezout, gefrituurd in de zonnebloemolie. Chips uit zee bevat 65% minder vet en 20% minder calorieën dan gewone aardappelchips. Daarnaast is het ook veel minder zout.

Zeewierzeewierzeewier

Recept: Tagliatelle van de zee
Ingrediënten voor 4 personen:
• 200 gr tagliatelle (bij voorkeur vers)
• 200 gr ALGOPLUS zeespaghetti
• 2 verse zalmfilets (duurzame vangst)
• 40 cl crème fraîche
• Dulse zeewiervlokken
• grof zeezout (grijs, of Himalaya)
Bereiding:
Kook de tagliatelle gaar met een snufje van het zout. Doe de zeespaghetti in kokend water en houd dit warm. Snij de zalm in kleine stukjes en bak ze in een beetje olijfolie. Meng voor de saus de crème fraîche met 3 eetlepels dulse zeewier vlokken. Meng de zeespaghetti met de tagliatelle en schep in een diep bord. Verdeel de zalm erover en serveer met de saus. Bon appêtit!

Bron: www.zeewierwijzer.nl (ook voor andere heerlijke zeewierrecepten en informatie over zeewier)

Mail&Win
Deze Mail&Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaar(s) van harte gefeliciteerd!
Doe eventueel in onze Mail&Win-rubriek bij andere acties mee.., en ook op Facebook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties. Veel geluk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *