Mail & Win: Natuurlijk tuinieren, gezond leven

 

Eet bewust, Leef bewust.

Steeds meer mensen zien dat de afhankelijkheid van “het systeem” toeneemt en ze zelf weinig of geen invloed meer hebben op hun eigen gezondheid en leven. De Codex Alimentarus, beperkende wetten en regels op het gebied van homeopathie, voeding, vitamines en supplementen zorgen zeker niet voor meer gezondheid en geven vooral ook geen vrijheid in keuzes. Als je dan nog eens kijkt naar bijvoorbeeld “De wereld volgens Monsanto”, “Food Inc.” en andere informatie die duidelijk maken hoe onze gezondheid en voeding wordt gemanipuleerd, dan is het Nu tijd om zelf verantwoordelijkheid te nemen en (een deel van) je voeding weer zelf te gaan verbouwen. Weet wat je eet en wordt iets minder afhankelijk van de grootgrutters en de zogenaamde economische marktwerking van prijzen en producten. Vooral ook als het economisch wat minder gaat, kun je zelf iets doen, zelf iets verbouwen voor je eigen gezondheid, plezier en leven.

Door Lucas Slager

Veel mensen houden van tuinieren. Wat is er aardser dan met je eigen handen in eerlijke grond, lekker buiten bezig zijn? Deel zijn van de natuur en met je eigen energie en inzichten groenten, kruiden, aardappelen of fruit telen en oogsten? Op heel veel plekken, ook als je klein woont, zelfs in de stad, kun je al snel zelf gewassen verbouwen. Met een beetje creativiteit en gebruiken van wat er altijd is: zon, aarde, lucht en water. Dat krijg je gratis en daarmee kan iedereen zelf wel iets verbouwen. De producten die je koopt komen nagenoeg allemaal van grootschalige land- en tuinbouw, maar, tuinieren kan ook erg nadrukkelijk kleinschalig gebeuren. Groot is lang niet altijd beter, dus doe het met wat je hebt en waar je woont, er kan heel veel.

Gezondheid
Gezondheid is een belangrijk aandachtspunt voor een bewust levend mens. Gezonde en volwaardige voeding is een van de elementen die je gezondheid mede, of zelfs vooral, bepalen: “je bent wat je eet”. In de producten van de grootschalige land- en tuinbouw, die in de meeste supermarkten worden aangeboden, ontbreken veel van de belangrijke voedingswaarden als vitamines, mineralen en sporenelementen. Dat is ook volkomen logisch, want wat je niet geeft, wat je er niet instopt, kun je er ook niet uithalen. Waar we in de land- en tuinbouw nagenoeg uitsluitend kunstmest met slechts 3 of 4 elementen en “dood” water gebruiken, kun je niet verwachten dat alle benodigde stoffen “zomaar” in een plant terecht komen.

In de consumptiemaatschappij gaat het nog nauwelijks om kwaliteit, wel om kwantiteit:  met zo weinig mogelijk investering en in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk produceren. Als het er maar mooi en aantrekkelijk uitziet dan is het goed. We willen wel oogsten, maar niet zaaien, wel verdienen, maar niet investeren. Nu is het als je even verder kijkt, vanzelfsprekend dat als je slecht zaad zaait, ook slechte producten zult oogsten, of als je niet zaait helemaal niet zult oogsten. Toch lijkt dat laatste wel de insteek van veel producenten, veel willen ontvangen en niets geven. Om de producten er mooi te laten uitzien worden vervolgens ook nog eens allerlei technische en chemische processen aan de verbouw en kweek toegevoegd: genetische manipulatie, groeibevorderaars en groeiversnellers, middelen tegen schimmel, insecten en ziektes.

Voedsel verspilling
Weet je dat er minimaal de helft van het geproduceerde voedsel wordt “doorgedraaid”, weggegooid, omdat het niet aan schoonheidsnormen voldoet? Dat de supermarkten en winkels daarna ook nog eens veel weggooien omdat het niet op tijd is verkocht? Dat er ongeveer 70% van de voedselproductie hierdoor niet wordt gebruikt? Dat we, als je dat even doorrekent, helemaal geen voedseltekort op Aarde hebben en er dus meer dan een miljard mensen onnodig honger lijdt? Het menselijk lichaam heeft ruim 90 verschillende stoffen of elementen nodig om gezond te zijn en te blijven. Je begrijpt, dat waar je 3 of 4 elementen aan de producten die we eten geeft, je er geen 10, 20 of zelfs 90 uit kunt halen. Zo lijkt een komkommer op een komkommer, maar wat er aan voedingswaarden in zit lijkt in het geheel niet op een komkommer. Met tomaten is het niet anders, paprika’s, sla en ga zo maar door eveneens niet.

Wat kun je dan zelf doen?
Word je bewust dat en wat er mis is met onze voeding. Maak zelf, andere keuzes, voor bijvoorbeeld biologisch verbouwde producten. Doe je inkopen bij een natuurvoedingswinkel en als je de mogelijkheid hebt en verbouw zelf een deel van de producten. Dat laatste kun je al heel snel, ook al beperkt het zich tot een paar plantjes in de vensterbank, op het balkon of op het platte dak. Wellicht kun je een volkstuintje huren of als je zelf een tuin hebt, daar optimaal gebruik van te maken. Desnoods op het trottoir of het terras een paar tegels eruit en je hebt een tuin!
Door zelf een deel van je voeding te verbouwen en er je eigen energie en liefde in te stoppen, kun je essentieel bijdragen aan je eigen fysieke gezondheid. Tegelijkertijd draag je ook bij aan je eigen geestelijke welzijn: door buiten te werken, de elementen te ervaren, bewuste keuzes te maken en eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Eet bewust, leef bewust: het geeft je veel meer energie en je bent veel gezonder!
Daarvoor hoef je dus niet op grote schaal tuinieren. Met een klein stukje of beetje grond, in plantenbakken op je balkon of op het plattedak kun je zelf makkelijk een microtuin creëren. Als je in een stad woont, op een flat of in een appartement kun je hoe kleinschalig ook, best zelf iets verbouwen. Een vensterbank is in elk huis wel aanwezig. Hierop of hangend hierboven kun je altijd wel een paar bloempotten kwijt om plantjes als sla en kruiden te kweken. Heb je een balkon, een platdak of een terras, prima. In alle tuinwinkels vind je wel een mini broeibak, kweekbak, plantenbak of kun je gebruik maken van plastic bakjes, potjes of ander weggooimaterialen, zo doe je ook nog mee aan hergebruik.

Tuinieren is echt niet ingewikkeld. In het onlangs verschenen handzame boek “Natuurlijk Tuinieren – Gezond Leven”, vind je heel beknopt eenvoudige, toepasbare en praktische adviezen en tips over diverse basis onderwerpen: het bewerken van de grond, plant en teelmethoden en het gebruik van eenvoudige en zoveel mogelijk natuurlijke middelen, die kunnen bijdragen tot een kwalitatief en kwantitatief goede opbrengst. Het is voor iedereen toe te passen en zonder diepgaande studie kun je gewoon heerlijk zelf iets doen aan wat je eet en je eigen gezondheid.

Bron: Frontier Magazine www.fsf.nl

Lucas Slager (1954) is Creator, lifecoach, trainer en drijvende kracht van centre Lothlorien, een vredescentrum in Noord Oost Frankrijk. Auteur van o.a. Coach Jezelf, Verkeerd Verbonden, de Mayascheurkalender en het op dit symposium te presenteren nieuwe boek “ De Twintig gezichten van de Schepping”, dat samen met Peter Toonen is geschreven. www.centrelothlorien.com

Mail&Win
Deze Mail&Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaar(s) van harte gefeliciteerd!
Doe eventueel in onze Mail&Win-rubriek bij andere acties mee.., en ook op Facebook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties. Veel geluk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.