Matcha als alternatief voor koffie

De meesten van ons hebben wel eens gehoord van matcha, een drank die op grote schaal in Azië en ook Amerika wordt geconsumeerd als een alternatief voor koffie. Je hebt misschien ook gehoord van de gezondheidsvoordelen van matcha, het zit boordevol aminozuren, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hierdoor kan het bijgedragen aan gewichtsverlies, ontgifting en anti-aging. Eén kop matcha bevat 10x meer antioxidanten dan gewone groene thee!

Matcha

Matcha is geen gewone groene thee, het is een Japanse poederthee gemaakt van het blad van de theeplant (Camelia sinensis). Elke stap in het productieproces en de manier van bewaren heeft invloed op de kwaliteit. In het vroege voorjaar worden de theeplanten enkele weken voor het oogsten beschaduwd, hierdoor gaan de bladeren meer chlorofyl (bladgroen) aanmaken. Dit zorgt voor grote hoeveelheden L-theanine en cafeïne in de matcha. Na de oogst worden de bladeren gestoomd en gedroogd, de bladnerven worden verwijderd en het bladvlees wordt tussen granieten molenstenen tot fijn matcha poeder vermalen.

Lees ook: Vegan recept: groene limoen taart smoothie

Matcha kan op verschillende manieren worden geconsumeerd, meestal wordt het toegevoegd aan heet water of melk. Bij het drinken van matcha, drink je het hele blad en dus 100% van de voedingsstoffen. Het wordt ook gebruikt als smaakstof, supplement of ingrediënt bij het bakken.

Matcha als alternatief voor koffie

Cafeïne is over het algemeen goed voor het verbeteren van concentratie, aandacht en focus, maar het heeft ook nadelen zoals het verhogen van de hartslag, bloeddruk en het veroorzaakt soms een zenuwachtig gevoel. Een kommetje matcha van 100 ml bevat ongeveer 30 mg cafeïne (1g of 1 theelepel), dat is minder dan de helft van een kop koffie. Hier onderscheidt matcha groene thee zich van koffie, behalve cafeïne bevat matcha een “feel good” aminozuur: L-theanine. Deze stofjes werken synergetisch samen waardoor je juist ontspannen, kalm en alert wordt, en dat 4-6 uur lang!

Rustige energieboost zonder crash

Matcha bevat ongeveer een derde van het cafeïnegehalte van koffie en die wordt, dankzij de L-theanine, veel gelijkmatiger afgegeven aan het lichaam. Het duurt ongeveer 4-6 uur voordat het lichaam de cafeïne van matcha thee volledig heeft opgenomen. Matcha groene thee is geweldig als je op zoek bent naar een rustige en gerichte energieboost. Er zijn geen pieken, trillerigheid of plotselinge crashes zoals je misschien hebt meegemaakt met koffie en energiedranken.

Koffie bezit het vermogen bezit om de zintuigen wakker te houden vanwege het hoge cafeïnegehalte. Het nadeel is dat de verhoogde energieniveaus kortdurend zijn en eenmaal uitgewerkt, voel je je vermoeider dan voorheen. Om je productiviteitsniveau te behouden, verlangt je lichaam naar meer cafeïne, anders kom je in een cafeïne dip.

Anti stress en nervositeit

Een ander voordeel van L-theanine in matcha is het vermogen om je een rustig gevoel te geven. Het helpt om stress en angst te verminderen, ook verhoogt het de alfa-hersengolven die een gevoel van ontspanning kunnen geven zonder slaperigheid.

Dit in tegenstelling tot de gevoelens van nervositeit die kunnen veroorzaakt worden door het hoge cafeïnegehalte in koffie.

Drink matcha en keep calm

De ongelooflijke gezondheidsvoordelen van matcha laten die van koffie ver achter zich. Als je je dagelijkse kopje koffie inwisselt voor een gemoedstoestand verbeterende kop groene matcha, zul je merken dat je je rustiger voelt, productiever en, het beste van alles, dat je minder gestrest bent!

Wil je meer weten over matcha, kijk dan op Mr & Mrs Tea

Lees meer:
Hrbs over zijn circulaire manier van voedsel produceren en aanbieden
Ongehomogeniseerde melk

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.