Ongehomogeniseerde melk

Photo by Mihail Macri on Unsplash

Column

Nieuw bij Albert Heijn, ongehomogeniseerde biologische volle melk. De marketeers liggen bepaald niet te slapen. De voorhoede van de ‘ontwakende ‘ consumenten, heeft al vele jaren geleden de afslag genomen naar voedsel dat zo min mogelijk is bewerkt.  

Deze wakkere burgers die kritisch zijn op alle toevoegingen en bewerkingen in ons voedsel werden lange tijd weggezet als irrationeel. ‘Ons voedsel was immers nog nooit zo veilig en gezond’ was de veelgehoorde repliek. Ondertussen blijken welvaartsziekten overal ter wereld toe te nemen, naarmate mensen overschakelen naar het westerse dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen ten koste van verse producten.  Veel producenten spelen daar nu op in door het aantal toevoegingen en bewerkingen te verminderen of over te schakelen op meer natuurlijke ingrediënten. En nu dus de ongehomogeniseerde melk van Albert Heijn, weer een bewerking minder en het sluit bovendien aan bij het verlangen naar  authentieke , smaakvolle,  volvette (ja, vet mag ook weer…) producten rechtstreeks van de boerderij. 

Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding

Lees ook: Welke toekomst wil jij zaaien?

Biodynamische melk van Demeter is al sinds jaar en dag niet gehomogeniseerd (een proces waarbij de vetdeeltjes onder hoge druk door een spleet geperst worden en de vetbolletjes niet meer kunnen opromen). Waar deze introductie voor Albert Heijn waarschijnlijk een gevolg is van marktonderzoek, is het vanuit Demeter onderdeel van ons duurzaamheids DNA. Niet onderhevig aan trends, maar voortkomend uit  een diepgewortelde visie op landbouw en voeding . Werkend vanuit een levende bodem naar een zo onbewerkt mogelijk eindproduct, barstensvol leven. 

De kwaliteit van onze voeding  is onlosmakelijk  verbonden met hoe we met de aarde omgaan en met elkaar. Met Demeter-producten kiest u voor een vorm van landbouw die en bodemvruchtbaarheid, en biodiversiteit en dierenwelzijn in samenhang koestert om tot optimale voeding te komen.  In een productieproces dat op z’n minst economisch gezien herhaalbaar  moet zijn  – dus niet ‘afgeroomd’ voor korte termijn financiële belangen .  De stap van Albert Heijn kan als erkenning gezien worden van de weg die Demeter al lang geleden heeft gezet. Voor wie zich aangesproken voelt tot de wegbereiders zelf en het volledige verhaal: onze Demeter zuivelproducten van gehoornde koeien zijn te koop in de biologische speciaalzaken.

Lees meer: Kweekvlees

Lees meer: Loeigoeie boeren Bram en Ilse krijgen loeihoge boetes

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.