Vegan: Mediterraanse gebakken zoete aardappelen

Het is inmiddels de zesde dag van De Week Zonder Vlees, dus dat betekent dat we weer een heerlijk recept voor jullie hebben. Vandaag brengen we een heerlijk Mediterraans vleugje om te eten. Gezond, makkelijk te maken, vegan en ook nog glutenvrij.

Ingrediënten die je nodig hebt:

  • 4 zoete aardappelen per persoon (ongeveer 140 gram per stuk)
  • 1 blik kikkererwten (400g), gewassen
  • 1/2e eetlepel olijfolie
  • 1/2e eetlepel komijn
  • 1/2e eetlepel koriander
  • 1/2e eetlepel kaneel
  • 1/2e eetlepel paprikapoeder
  • Citroensap
  • 60 gram hummus
  • Sap van een 1/2e citroen (liefste vers anders 1 eetlepel citroensap)
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 3 teentjes knoflook, fijn gesneden

Optioneel voor toppings:

  • 45 gram Cherry-tomaten in kwartjes gesneden
  • 15 gram peterselie fijn gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • Chili knoflook saus

Hoe je het bereidt:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en lijn een grote bakplaat met bakfolie.
  2. Maak de aardappelen schoon en snij ze doormidden over de lengte.
  3. Mix de olijfolie met de komijn, koriander, kaneel en paprikapoeder. Voeg de kikkererwten er aan toen en zorg dat ze allemaal een mooi laagje van de marinade krijgen. Breng daarna een laagje olijf olie aan op de zoete aardappels (zonder de kruiden!) en leg ze met de platte kant naar beneden op de bakplaat. Scheid de erwten van de marinade en leg ze om de aardappels heen op de bakplaat (mocht er geen plaats zijn doe ze dan op een tweede bakplaat). Plaats de bakplaat in de oven voor ongeveer een half uur.
  4. Terwijl de aardappels en erwten in de oven zitten kunnen we de saus gaan maken. Voeg de hummus, (verse) citroensap, gedroogde dille, knoflook en een beetje water samen in een kom en meng het goed samen. Voeg genoeg water toe zodat het gietbaar wordt. Proef tussendoor en kruid de saus naar smaak.
  5. Voor de toppings (optioneel), voeg je de peterselie samen met de tomaten en het citroensap. Schud het een beetje zodat alle tomaten worden gemarineerd met de mix.
  6. Als de aardappelen zacht worden en de erwten goud bruin zijn kan je ze uit de oven halen.
  7. Om te serveren: leg de aardappelen met de schil naar beneden op het bord, strooi de erwten er bovenop samen met de saus en de topping.
  8. Eet smakelijk!

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.