Minder vlees eten: goed voor de gezondheid en het milieu

Minder vlees eten goed voor de gezondheid en het milieu

Mensen hebben zich van nature aangeleerd om vlees te eten. Vroeger was dit immers dé manier om zo snel mogelijk veel energie te krijgen. Inmiddels beschikken we echter over veel meer mogelijkheden om ons lichaam te voeden. Toch zal de gemiddelde Nederlander een maaltijd pas als compleet zien wanneer er vlees in verwerkt zit. Dat is jammer, want het eten van vlees heeft gevolgen voor zowel het milieu als de gezondheid. 

Overweeg jij om minder vlees te gaan eten of hier zelfs volledig mee te stoppen? Dan zal dit veel voordelen hebben. In dit artikel hopen we je hiermee een beetje te inspireren. 

Beter voor de gezondheid 

Vroeger werd vooral gedacht dat mensen niet zonder vlees konden. Dat dit nodig was om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Inmiddels weten we wel beter. Een mens heeft niet per se vlees nodig om het lichaam te kunnen voeden. Dit kan ook op andere manieren. Je kunt uit heel veel verschillende andere producten dezelfde soort voedingsstoffen halen. Je kunt dus prima met minder of zelfs helemaal geen vlees. Mits je wel de juiste alternatieven kiest natuurlijk. 

De belangrijkste voedingsstoffen uit vlees zijn eiwit, ijzer, vitamine B12 en vitamine B1. Deze kunnen ook uit andere producten worden gehaald. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen als je wilt minderen met het eten van vlees. Als je je dieet op de juiste manier aanpast, kan dit zeer positieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Wist je dat minder rood en bewerkt vlees eten zelfs de kans op chronische ziekten kan verkleinen? 

Wil je er zeker van zijn dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt? Of wil je je lichaam simpelweg een handje helpen? Dan zijn sapjes bestellen ook nog een goed alternatief. Hiermee vul je je de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen aan en krijg je alle vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt.

Beter voor het milieu 

De gemiddelde consument let tegenwoordig steeds beter op het milieu bij de keuzes die ze maken. Dat is een zeer gewenste ontwikkeling, want het milieu heeft de afgelopen jaren dan ook veel schade opgelopen. Het is belangrijk dat we massaal werken aan het herstel en het behoud van onze natuur. Wees je hier ook van bewust bij het kopen van vlees. 

De productie van vlees is namelijk zeer belastend voor ons milieu. Denk alleen maar aan alles wat nodig is om vee te kunnen houden. Hierbij moet er land worden gereserveerd, gedacht worden aan eten, water en moet het vee uiteindelijk ook nog eens vervoerd worden. Er gaat veel aan vooraf voordat een stukje vlees uiteindelijk in de supermarkt ligt. Deze optelsom maakt het houden van vee en het produceren van vlees erg belastend voor het milieu. 

Veel mensen denken dat het weinig uitmaakt als zij minder vlees gaan eten. Het wordt toch wel geproduceerd. Dat klopt, maar wat als we massaal minder vlees gaan eten? Als iedereen gaat minderen? Dan is er ook minder aanbod nodig en is het minder rendabel om in grote getalen te produceren. Hierdoor kan de belasting voor het milieu dus drastisch verminderen. Wat jij kiest, maakt dus zeker verschil. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *