MyStyle reviewt een geurloze compastbak

Blogger Verony test de Bokashi compostbak!

MyStyle is een groep van 40 jonge bloggers die duurzame producten test op hun (h)eerlijkheid, gebruiksvriendelijkheid, prijs en kwaliteit. Van fashion tot food en van gadgets tot beauty. MyStyle test het voor je uit!

Vandaag test ik, Verony Jansen, de Bokashi compostbak.

Groen in je tuin is leuk, maar dan wel á la 2013: wel de lusten, niet de lasten. Tenminste, dat is mijn motto. Tuinieren kan tegenwoordig eenvoudig zijn én efficiënt!

Composteren
Om je plantjes mooi groen te houden moet je de grond bemesten. Ik weet niet of je dat wel eens gedaan hebt, maar je bent bezig met poep, dus dat stinkt! Je kunt ook een composthoop aanleggen, maar dat kost aardig wat tijd, kennis en geduld.

composteren compostbak

Wel de lusten, niet de lasten
Daarom is de Bokashi compostbakset een super uitvinding. Het is een luchtdichte emmer waar je alle etensresten in kan gooien. Zelfs vleesrestanten en nachtschade als tomaten, die je niet op een normale composthoop mag gooien.  (Wereldwijd wordt er 12 miljard aan voedsel weggegooid. Uiteraard bereid je zo min mogelijk te veel voedsel, zodat je zo min mogelijk hoeft weg te gooien. – Redactie) 

compostbak composteren

Elke keer nadat je etensresten in de Bokashi doet, strooi je er een dun laagje ferment op. Dit zijn een soort zemelen met micro-organismen die zorgen voor een supersnel vergistingsproces. Als de emmer vol zit, laat je hem 2 weken staan en gebruik je de tweede emmer. Na die 2 weken vermeng je het met de aarde in de tuin, zodat het tot humus omvormt of voeg je het als versneller toe aan de composthoop.

compostbak

Tussendoor moet het lekvocht worden afgetapt met behulp van het aftapkraantje. Dit is te gebruiken als vloeibare mest of als biologische afvoerreiniger. Gewoon door de afvoer spoelen, waardoor de buizen niet verstopt raken.

composteren

Geurtjes?
Het afval ruikt behoorlijk sterk, maar de emmer is goed luchtdicht af te sluiten dus je kan hem zelfs binnen laten staan. Dat is erg fijn als je een beetje gemakzuchtig bent (zoals ik). Je hebt maar een klein hoekje in de keuken of tuin nodig om de emmer neer te zetten. Hij is 38 cm hoog bij 32 cm breed.

Je moet wel elke keer nieuwe Bokashi ferment aanschaffen. Dit kost € 14,95 voor ongeveer 3 maanden. Dat is waarschijnlijk wel goedkoper dan nieuwe aarde en mest. En stukken beter voor het milieu dan chemische ontstopper voor de afvoer.

composteren compostbak

(Redactie:) Voor een beter inzicht in schaalgrootte van deze compastbak:

compostbak

Conclusie
Met deze compostbakset doe je iets goeds voor het milieu zonder er veel tijd of geld mee kwijt te zijn. Je zet afval om in voeding voor de tuinplanten en dat op een zeer gebruiksvriendelijke én ecologische manier. Ik zeg kopen!

Tip: wil je precies weten hoe de Bokashi werkt bekijk dan het instructiefilmpje.

Prijs & meer info
Score: 5 van de 5 sterren
Waar verkregen: Waschbaer.nl
Prijs: De set van 2 Bokashi emmers, 600 gram ferment incl. maatschep en gebruiksaanwijzing zijn verkrijgbaar bij Waschbaer.nl voor € 69,95. Losse Bokashi ferment (1kg voor 3 maanden) kost € 14,95

Lees ook:
> MyStyle test Aleppo-zeep
> MyStyle reviewt het lampje van Rubbish Design

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.