Na Olvarit, nu ook babyvoeding Kruidvat plofkip-vrij


Kruidvat zal vanaf augustus 2013 geen plofkip meer in de babyvoeding gebruiken.

De drogisterijketen vindt de plofkip “niet in overeenstemming met het streven om zo veel mogelijk te kiezen voor de toepassing van verantwoorde ingrediënten”, zo liet zij Wakker Dier in een brief weten. Plofkippen kampen door hun explosieve groei en slechte levensomstandigheden met veel gezondheidsproblemen, die veelal worden bestreden met antibiotica. Kippen met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming groeien langzamer, zijn gezonder en krijgen veel minder antibiotica. Olvarit babyvoeding (Nutricia) liet vorig jaar april al weten de plofkip – wereldwijd – te zullen vervangen door diervriendelijker geproduceerde kip. Wakker Dier zal nu haar campagne richten op achterblijvende babyvoedingproducenten zoals Etos (Ahold) en BonBébé (Superunie). Deze producenten blijven – net als de supermarkten- nog plofkip gebruiken.

Kruidvat babyvoeding
Kruidvat heeft een biologische en een gewone reeks babyvoeding. Voor de gewone reeks zal Kruidvat de plofkip vanaf augustus gaan vervangen door kippen die volgens de EU normen ‘vrije uitloop kippen’ heten. Deze kippen groeien langzamer, leven langer, krijgen meer ruimte in de stal en hebben 1m2 buitenruimte per kip. Kruidvat onderzoekt nog de mogelijkheden om het Beter Leven kenmerk op de potjes te gaan dragen.

Bonbebé en Etos
De merken Bonbébé (te koop bij SuperUnie supermarkten) en Etos (onderdeel van Ahold) lieten beiden aan Wakker Dier weten, de afspraken van het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelen) te volgen. Dat betekent dat zij plofkip blijven gebruiken in de babyvoeding. Eerder dit jaar publiceerden de supermarkten gezamenlijk vol trots de ‘Kip van Morgen’. Ofwel ‘de plofkip in een flauwekulsaus’ volgens Wakker Dier. Dit houdt in dat de kip uiterlijk per 2015 de ruimte van een smartphone extra krijgt en in 2020 drie dagen langer mag leven. Of deze maatregelen voldoende zijn om de welzijnsproblemen zoals de voetzweren, borstblaren en kreupelheid en het hoge antibioticum gebruik aan te pakken, is twijfelachtig. Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Landbouw heeft al aangegeven de voorgenomen maatregelen zwak te vinden.

Antibiotica bij kip
Omdat zij door hun explosieve groei en slechte levensomstandigheden een zwak lichaam hebben dat vatbaar is voor ziektes, krijgen plofkippen veel antibiotica. Hoewel er – op aandringen van overheid en het RIVM – wordt gewerkt om het antibioticagebruik terug te dringen, krijgt een plofkip nog steeds erg veel antibiotica in zijn korte leven. Volgens recent onderzoek van Universiteit Wageningen bij honderden pluimveebedrijven, kreeg een plofkip in de periode van april 2011 tot april 2012 25,8 dagdoseringen antibiotica per dierjaar. De onderzochte 1-sterkippen kregen in diezelfde periode slechts 3,7 dagdoseringen. Dat is maar liefst 85 procent minder. Kippen met één Beter Leven ster groeien langzamer en hebben daardoor veel minder last van de welzijnsproblemen waar plofkippen mee kampen, zoals kreupelheid, gewrichtspijn en voetzweren. Ook hebben deze kippen meer ruimte, daglicht en een overdekte uitloop met frisse lucht. Ze krijgen veel minder antibiotica toegediend, omdat ze simpelweg gezonder zijn en het niet nodig hebben.

Hoog antibioticagebruik leidt tot resistente bacteriën
Het hoge antibioticagebruik in de vee-industrie is één van de grootste oorzaken van het ontstaan van resistente bacteriën, zoals ESBL en MRSA. Deze resistente bacteriën zijn onder andere terug te vinden op vlees. Zo bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat 99% van al het kippenvlees was besmet met ESBL, 40% van het kalfsvlees en 13% van de biefstukken. De Consumentenbond ziet antibioticaresistente bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid.

Het beste voor baby’s
Wakker Dier vindt het logisch dat de babyvoedingproducenten de stap maken naar diervriendelijker gehouden kip die minder antibiotica krijgt. Want voor baby’s en peuters willen we tenslotte altijd de beste ingrediënten, en niet de goedkoopste. Bovendien pakken de producenten op deze manier het antibioticaprobleem bij de bron aan.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *