NATIONAAL INTEGRATIEDINER 2013


Duizenden tafels met kleurrijke werknemers van Nederlandse bedrijven slaan handen ineen bij ‘verbinden’ culturen.

Leren van verschillende culturen en het creëren van onderling begrip op de werkvloer. Dat is het doel van het Nationaal Integratiediner waar op 10 oktober naar verwachting 15.000 mensen aan deelnemen. Samen vertegenwoordigen ze meer dan honderd nationaliteiten aan 5.000 dinertafels. Met als doel diversiteit optimaal te benutten en onze maatschappij beter te maken.

Door deel te nemen aan het Nationaal Integratiediner kunnen organisaties bijdragen aan het positief inzetten van de aanwezige culturele diversiteit. Het idee is ontstaan bij Asito. Bij de facilitaire dienstverlener zijn bijna 10.000 mensen werkzaam, die samen meer dan 90 nationaliteiten vertegenwoordigen. De diversiteit op de werkvloer heeft geleid tot misverstanden tussen culturen maar heeft ook een enorme culturele rijkdom opgeleverd. Verschillende inzichten en ideeën hebben gezorgd voor verbeteringen in het bedrijfsproces.

Deelnemende organisaties
Inmiddels hebben ook honderden andere bedrijven zich aangemeld om dit najaar deel te nemen aan het integratiediner. Zo hebben bijvoorbeeld Ernst & Young, Gemeente Rotterdam, Timing en voetbalclub FC Twente inmiddels het manifest ondertekend. Hiermee geven ze aan dat ze zich gaan inzetten voor het evenement waarbij duizenden mensen uit verschillende culturen met elkaar verbonden worden. De deelnemende organisaties verzorgen hun eigen diners waarbij persoonsleden met uiteenlopende achtergronden elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Naast de huidige deelnemende organisatie kunnen ook andere geïnteresseerde bedrijven meedoen. Zij kunnen zich aanmelden via www.nationaalintegratiediner.nl.

Maatschappelijk
De maatschappij beter maken. Dat is het streven van het Nationaal Integratiediner. Veel organisaties hebben een personeelsbestand met uiteenlopende nationaliteiten. Waar in het verleden de aandacht gericht werd op de negatieve impact van diversiteit op de werkvloer, richt dit initiatief zich op de mogelijkheden. Verschillende subculturen vormen samen een bedrijfscultuur met verschillende inzichten en ideeën. Nieuwe ideeën leiden tot verbeteringen. Daar heeft iedereen baat bij.

Culinair
Door samen te eten wordt er begrip gecreëerd. Tijdens het Nationaal Integratiediner worden duizenden verschillende gerechten gemaakt. Achter ieder gerecht schuilt een persoonlijk verhaal over een land, cultuur of de streek van de deelnemer. Deelnemers aan het Nationaal Integratiediner gaan door het hele land met elkaar eten en zelf koken. Op 10 oktober maar liefst 5.000 dinertafels voorzien van culinaire hoogstandjes. Om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan duurzame verbindingen op de werkvloer.

NID integratiediner

Ambassadeurs
Kees van Boxel en Raja Felgata maken zich als ambassadeur sterk voor het Nationaal Integratiediner. Ervaring leert Van Boxel, voormalig bestuurslid bij Ernst & Young, dat diversiteit teams significant beter kan laten presteren. Verschillende invalshoeken en denkbeelden komen samen en staan aan de basis van een succesvolle samenwerking. Raja Felgata, initiator en hoofdredacteur van De Kleurrijke Lijst, ziet verschillen tussen mensen als iets positiefs en levert graag een bijdrage om de diversiteit die Nederland rijk is te benutten.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *