Column Juglen Zwaan, orthomoleculair therapeut
Suiker wordt bij de Nederlanders letterlijk met de paplepel ingegoten. Daardoor zijn we de smaak zoet erg gaan waarderen, maar houden we minder van zuur en bitter. Veelvuldige inname van suiker in geraffineerde vorm kan de alvleesklier uitputten, doordat deze telkens insuline produceert in een poging de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Gelukkig zijn er volgens marketeers nu ook gezonde suikers!
Steeds vaker zie ik de term ‘gezonde suiker’ opduiken. Bijvoorbeeld agavesiroop, dadels en oerzoet. Nieuw zijn ook palmsuiker en kokosbloesemsuiker. Het klinkt heel gezond, maar ze blijven rijk aan glucose waardoor ze de alvleesklier blijven pesten. Ze bevatten vaak wel mineralen die de verweking van suiker door het lichaam ondersteunen.In de natuur komen suikers normaal gesproken in de vezels voor. Deze vezels vertragen de opname, waardoor de insulinepiek uitblijft. Agavesiroop klinkt misschien natuurlijk en gezond, maar is ondertussen bijzonder rijk aan fructose. Fructose moet eerst door de lever worden omgezet naar glucose en is daarmee bij een teveel belastend voor dit ontgiftingsorgaan.Er zijn vele verborgen bronnen van suiker, de grootste is frisdrank. Vloeibare suikers worden gemakkelijk achterover geklokt en zo komen er ongemerkt vele klontjes suiker in het lichaam terecht.
Ook vruchtensap bevat erg veel suikers. Een truc die de industrie regelmatig toepast, is door verschillende soorten suiker aan producten toe te voegen. Suiker kent meer dan 70 soorten schuilnamen. Denk hierbij aan maisstroop, dextrose, maltodextrine, druivensuiker en sucrose.
Ons lichaam heeft wel wat suiker nodig, maar dan in de natuurlijke vorm. De ‘gezonde’ ongeraffineerde suikers zijn wel gezonder dan witte kristalsuiker. Toch zou ik niet willen spreken van gezonde suikers, want toegevoegde suiker nemen we voor de smaak en niet voor onze gezondheid. Ik kan namelijk wel betere voedingsmiddelen verzinnen voor de gezondheid…
Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
orthomoleculair therapeut
Meer zoet?
De Hippe Vegetariër: 10 weetjes over suiker
Recept: suikervrij bananenbrood