Ontdekkingstocht in de voedingsleer


Plantaardig leven is een feest!

Voorjaar 2010. Ik was 41 jaar geworden en de midlifecrisis sloeg genadeloos toe. Wat was er van mij geworden? En vooral ook: wat was er gebeurd met dat ooit zo slanke en sportieve lijf? Het was weg. Jaar na jaar waren de kilo’s erbij gekomen en ik zag om mij heen hoe ik er uit zou zien als ik 50 werd. Het moest afgelopen zijn.

quinoa

En dus ging ik diëten. Het werd een populair eiwitdieet. Veel vlees, kaas en eieren en nauwelijks koolhydraten. En jawel, ik viel af. In een paar maanden tijd verloor ik een kilo of 12. Mission completed, zou je zeggen. Maar ik was niet tevreden. Ik was weliswaar wat gewicht kwijt, maar gezond en fit voelde ik mij allerminst. Mijn bloeddruk bleef hoog en mijn energie laag, terwijl ik zelfs was gaan hardlopen. Bovendien had het dieet tot gevolg dat ik onaangenaam rook.

Ik besloot op ontdekkingstocht te gaan in de voedingsleer. Wat doen zoveel eiwitten met je lijf? Waarom blijf ik naar koolhydraten verlangen? Waarom daalt mijn bloeddruk niet en waarom voel ik mij gewoon niet gezond? De antwoorden die ik vond, waren verbijsterend.

raw chocolate

Hoewel het geen gemeengoed is, ontdekte ik dat we als mensen zijn ontworpen om voornamelijk of uitsluitend plantaardig voedsel te eten. En ik zag vooral wat er met mensen gebeurt die plantaardig gaan eten. Ze worden slank, ze herstellen van tal van ziekten en kwalen (soms hele ernstige!), ze worden energiek en vitaal en ze leven langer. Dat gaf te denken.

Na een paar weken van studie besloot ik de proef op de som te nemen. Twee weken plantaardig en dan eens kijken wat er gebeurt, dat was de opdracht die ik mezelf gaf. En geloof het of niet, maar alles wat ik had gelezen gebeurde: mijn gewicht daalde, mijn bloeddruk daalde, mijn cholesterol daalde, mijn energie kwam terug, ik herstelde sneller bij het sporten, mijn hoofd werd helderder, mijn huid werd schoner, mijn lichaamsgeur werd beter… Het was ongelofelijk.

raw food

De twee weken proeftijd werden 2 maanden proeftijd. De resultaten waren nog beter. Daarna wilde ik niet meer anders. Ik miste tot mijn verbazing vlees en vis helemaal niet meer. En ook verlangde ik niet meer naar melk, kaas of eieren. Mijn lichaam leek helemaal vrede te hebben met deze manier van eten.

Inmiddels geniet ik al meer dan 2 jaar van mijn dagelijkse overvloed aan fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten, zaden, kiemgroenten, paddenstoelen. Nog nooit in mijn leven heb ik zo smakelijk, gevarieerd, vers en rijk gegeten als nu en nooit eerder heb ik zoveel genoten van mijn maaltijden. En intussen loopt deze energieke en slanke 44-jarige man marathons en langer.

Ja, die midlifecrisis is het beste dat me tot nu toe overkomen is.

Boele Ytsma
deplanteneter.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *