Op weg naar een duurzame palingsector

Steun het Paling Fonds!

De Nederlandse palingsector is goed op de weg naar een volledig duurzame productie van paling. Op dit moment zijn vrijwel alle Nederlandse palinghandelaren en palingkwekers in bezit van het Sustainable Eel Standard (SES) Chain of Custody-certificering. Zij zijn klaar voor een duurzame toekomst. Daarnaast draagt het overgrote deel van de in Nederland verkochte paling inmiddels bij aan het Duurzaam Paling Fonds.

Duurzaam Paling Fonds
Vrijwel iedereen die in Nederland paling koopt, draagt bij aan het Duurzaam Paling Fonds. Het Duurzaam Paling Fonds ondersteunt projecten die de palingstand verbeteren en wetenschappelijk onderzoek naar effectieve beheermethodes. Wetenschappelijk onderzoek uit 2014 heeft aangetoond dat het mogelijk is om palingvisserij en -kwekerij volledig duurzaam te maken.

SES-certificaat
Bedrijven met een SES-Chain of Custody-certificaat hebben een strenge Paling in verpakkingaudit van het onafhankelijke Britse certificeringsbureau MacAlister Elliott & Partners (MEP) ondergaan. Deze bedrijven zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) of van de Nederlandse Vereniging van Viskwekers (NEVEVI). Via deze brancheverenigingen zijn zij aangesloten bij Stichting DUPAN. Bij deze bedrijven is de traceerbaarheid van het palingproduct van visser tot bord gegarandeerd.

Wetenschap en Ngo’s
De regels voor de certificering zijn door een onafhankelijke commissie van de Sustainable Eel Group (SEG) in Engeland opgesteld. SEG bestaat uit gerenommeerde palingwetenschappers, milieuorganisaties zoals Environment Agency en Association of Rivers Trust en de industrie. SEG is vertegenwoordigd in vrijwel alle Europese landen waar paling voorkomt. Zie: www.sustainableeelgroup.com.

Schermafbeelding 2014-09-04 om 13.30.11Gecertificeerde visserij
Europese regelgeving schrijft voor dat tenminste zestig procent van de in Europa gevangen jonge paling (glasaal) weer moet worden uitgezet in Europese wateren. Het is dé manier om het  palingbestand versneld te vergroten. Het overgebleven deel mag gebruikt worden voor de kweek van consumptiepaling. Vangst van de uiterst fragiele glasaal volgens de SES-methode voorkomt onnodige sterfte en reduceert de bijvangsten. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het duurzaamheidstraject.

SES en MSC-ASC
Vanwege zijn ingewikkelde levenscyclus past paling niet binnen de certificeringsmethodieken voor duurzaamheid van MSC-ASC. Om die reden is voor Europese paling de Sustainable Eel Standard ontwikkeld. De SES vertoont veel overeenkomsten met MSC-ASC. Daarnaast bevat de standaard specifieke punten waarbij rekening is gehouden met de levenscyclus van paling. Over de verschillen en overeenkomsten tussen beide certificeringen hebben MSC en DUPAN samen een factsheet opgesteld. Deze is beschikbaar via het informatiecentrum op www.dupan.nl en via www.msc.org/nl

 

Lees ook:
> Hoe draag ik bij aan duurzame visserij? De bewuste visweek laat je het weten!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.