Oranje Fonds voert actie met Etentje voor een Ander

1,2 miljoen mensen boven de 50 jaar eten bijna dagelijks alleen.

De feestdagen; voor velen is december een warme maand met familie, goede vrienden en feest… Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. In Nederland voelen veel mensen zich eenzaam. Uit onderzoek1 in opdracht van het Oranje Fonds, blijkt dat 1,2 miljoen Nederlanders tussen de vijftig en tachtig jaar meestal alleen eten. 800 duizend mensen eten zelfs alle dagen van de week alleen. Het Oranje Fonds roept daarom nu heel Nederland op om met het gezellige samenzijn tijdens de feestdagen óók iets goeds voor een ander te betekenen.

Het Oranje Fonds startte daarom de actie Etentje voor een Ander. Uit onderzoek2 in opdracht van het Fonds blijkt dat maar liefst 49 procent van de ondervraagden tijdens de feestdagen een gezellige ontmoeting met eten en drinken organiseert. Is het niet prachtig om met dat gezellige etentje met je vrienden of die standaard nieuwjaarsborrel op het werk iets te doen voor de eenzame medemens? Geef dan je etentje op voor Etentje voor een Ander. Deelnemers aan de actie koken een heerlijk diner of organiseren bijvoorbeeld lekkere hapjes bij de borrel. Zij vragen hun gasten vervolgens om een vrijwillige bijdrage, die zij schenken aan het Oranje Fonds. De opbrengst gaat in 2013 voor 100 procent naar maaltijdinitiatieven waar mensen elkaar ontmoeten. Dat kan bijvoorbeeld een maaltijdproject in het dorpshuis zijn, maar ook een speciaal opgezet buurtrestaurant.

Bijna 1 miljoen ouderen zeggen in het onderzoek(1) graag deel te nemen aan dergelijke initiatieven. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, snapt wel waarom: “Je weet dat je daar zit met allemaal gelijk gestemden. En tijdens het eten gaan de gesprekken niet alleen over de smaak en het mooie opgemaakte bord, maar ook over andere onderwerpen. Zo leer je elkaar steeds een stukje beter kennen.”
etentje voor een ander
Een gezellig etentje dat ook tot iets goeds leidt

De komende jaren blijft het aantal eenzame mensen naar verwachting stijgen. Met hulp van de deelnemers aan Etentje voor een Ander kan het fonds in 2013 er extra aandacht aan geven en zich er op structurele manier voor inzetten. Van der Giessen licht toe: “Er zijn teveel mensen die zich eenzaam voelen. Wij spreken veel mensen die wel iets willen betekenen voor zo iemand, maar niet weten hoe ze dat kunnen doen. Daarom starten wij Etentje voor een Ander. Deelnemers dragen op een duurzame manier bij aan het tegengaan van eenzaamheid in Nederland. Zo leidt een gezellig etentje ook nog tot iets goeds!”

Etentje voor een anderDoe ook mee!
Organiseer ook een etentje, borrel of high tea. En inspireer je vrienden, collega’s en familie om mee te doen. Of misschien willen ze zelf ook wel iets dergelijks organiseren!
Kijk op de site om je nu aan te melden: www.etentjevooreenander.nl

En volg alle ontwikkelingen rond Etentje voor een Ander op Twitter via @OranjeFonds en #etentjeander. Met deze zogenaamde hashtag, die je in je tweet plaatst, kan je natuurlijk ook iedereen op de hoogte houden van jouw eigen etentje, borrel of high tea.

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Door deze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

1. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder een representatieve steekproef van 522 respondenten tussen de 50 en 80 jaar.
2. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos Synovate onder een representatieve steekproef van 1043 respondenten van 18 jaar en ouder.

www.etentjevooreenander.nl

oranje fonds

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *