Presentatrice Anita Witzier aan de vegaburgers


KRO­presentatrice Anita Witzier doet mee aan de VeggieChallenge.

En zij is niet de enige. Bijna 1000 mensen hebben zich aangemeld via veggiechallenge.nl om in mei een maand anders te gaan eten. Duurzamer, gezonder en vooral minder dierlijke producten. Anita Witzier is VeggieChallenge ambassadeur en zal vanaf 1 mei een maand lang meer plantaardige voeding eten. Ze roept iedereen op om met haar mee te doen. Samen met het VeggieChallenge team maakte ze een heerlijke vegetarische maaltijd. Anita Witzier wil zo het goede voorbeeld geven en laten zien dat plantaardig eten niet alleen duurzaam en gezond, maar ook ontzettend lekker kan zijn.

Anita Witzier is niet aan haar proefstuk toe. Als bewuste consument was ze al een tijdje bezig met vlees minderen. Minstens twee dagen per week eet ze vegetarisch met haar gezin. Een maand plantaardig gaan wordt een grotere uitdaging. Anita: “Kiezen voor vis en vlees is makkelijk omdat het in ons systeem zit. Als ik het laat staan loop ik vast in variatie in maaltijden. Het lijkt me een uitdaging elke dag vers, gezond en lekker te koken zonder dierlijke producten bij te gebruiken”. Precies om mensen op weg te helpen die graag een stapje richting vega willen zetten, maar niet goed weten hoe, biedt de VeggieChallenge niet alleen een uitdaging maar ook inspiratie.
Bijna 1000 mensen gaan komende maand op duurzaam dieet. Tijdens de VeggieChallenge, van 1 mei tot 1 juni, dagen zoveel mogelijk Nederlanders en Vlamingen zichzelf uit om een maand lang vaker vegetarisch te eten. Iedere deelnemer kiest zijn of haar eigen uitdaging. Wie elke dag vlees eet, kan bijvoorbeeld kiezen voor 1 vleesloze dag per week. Wie echter al (bijna) vegetarisch eet, kan tijdens de VeggieChallenge experimenteren met plantaardige voeding. Voor elk wat wils dus. Doel van de campagne is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij vegetarisch eten en ze kennis te laten maken met de ongekende mogelijkheden van plantaardige voeding.

Veggie challenge

Deelnemen aan de VeggieChallenge doe je niet alleen. Inschrijvers worden gedurende de hele maand begeleid. Zo verstuurt het VeggieChallenge team twee keer per week een nieuwsbrief met recepten voor de lekkerste gerechten en zie je in kookfilmpjes met BN-ers hoe de gerechten tot stand komen. Lisa, de voedingsdeskundige, gaat schuil achter twitteraccount @veggiehotline en beantwoordt alle vragen die te maken hebben met veggie voeding en gezondheid. Inschrijven voor de VeggieChallenge kan op www.veggiechallenge.nl

De deelnemers kunnen ook onderling met elkaar in contact komen via de facebook pagina en het forum op de website. Op deze manier kunnen zij ervaringen delen en elkaar van tips voorzien. Maar ook via blogs kunnen zij elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen tijdens de veggie-maand. Zo geeft het VeggieChallenge team dagelijks tips voor het vinden van lekkere vervangproducten, veggie-vriendelijke restaurants en voedings/gezondheidsadvies. Maar natuurlijk staan de blogs van de deelnemers centraal. Hoe ervaren zij het, lopen ze ergens tegenaan of juist helemaal niet? Zo is er een gastblogger die voor ons zomerse markten en festivals afstruint om na te gaan wat de beste plekken zijn voor vega’s, maar ook een deelnemer die na lang twijfelen nu toch echt de uitdaging aangaat om minder vlees te gaan eten. Voor haar is het vooral de uitdaging om haar partner zover te krijgen.

Tijdens de VeggieChallenge zullen in heel Nederland tal van etentjes, potlucks en proeverijen georganiseerd worden met als feestelijke afsluiter het Viva Las Vega’s Food Festival in Amsterdam op zaterdag 1 juni 2013. Van 11.00 tot 22.00 uur zal locatie Studio/K in het teken staan van het grootste vegetarische festival van Nederland. Heerlijke proeverijen, live muziek en natuurlijk de leukste en meest inspirerende films. Buiten is een markt met de lekkerste gebakjes, frisse sapjes en andere lekkernijen. Maar ook kookboeken, kleding en lifestyleproducten vind je op deze veelzijdige markt. Ook worden er interessante workshops georganiseerd zoals een wijnproeverij, een kookworkshop met het Midden Oosten als inspiratie en wordt er gepraat over voeding als medicijn.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *