Provamel: Prima plantaardig!

Provamel-drinks

Innovatie drijvende kracht

Kijkend naar voedingswaarde, dierenwelzijn en milieu-impact juichen wij plantaardige voeding toe.

Er zijn merken en producenten die er al decennia mee bezig zijn en waar innovatie het fundament vormt voor de producten in de schappen. Provamel, producent van plantaardige en biologische voeding, maakt sinds haar start in 1983 al 100% plantaardige voeding.
Ik ging in gesprek met Loes Vermandele, marketingverantwoordelijke Nederland.

Door:  Erwin Polderman, redacteur

Wat is nu precies ‘plantaardig eten’? Zijn al jullie producten ook biologisch?
Plantaardig eten? Dat is gemakkelijk: het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat minstens twee derde van je dagelijkse menu plantaardige ingrediënten bevat zoals soja, noten, volkoren granen, bonen en peulvruchten, groenten, fruit en zaden. Alles wat je van een boom kunt plukken of wat in de aarde geteeld wordt, is eigenlijk plantaardig. Je kunt deze ingrediënten eten in hun oorspronkelijke vorm, of je kan een van onze heerlijke plantaardige producten op basis van deze ingrediënten consumeren. Aan de consument de keuze!

Provamel-soya   provamel

Al onze Provamel-producten zijn 100% biologisch. Lekker, verrassend qua smaakcombinaties en volkomen vrij van kunstmatige smaak- en kleur-stoffen of conserveermiddelen.

Is plantaardig eten eigenlijk wel een trend, hoe zien jullie dat?
Plantaardig eten is zeker een trend. Bij Provamel zijn wij gestart in 1983 en maken sinds de start alleen 100% plantaardige producten. Wij zetten al meer dan 30 jaar in op innovatie. Zo hebben wij in 2014 nog een Macadamia en een Rijst-Kokosnoot-Choco Drink gelanceerd, beide toppers qua smaak. Ook onze plantaardige variatie op Yoghurt Natuur zonder suikers is een antwoord op een andere trend: minder of geen suikers.

Meer plantaardig eten is een trend en een antwoord op vragen omtrent de toekomst van onze voeding. Plantaardig eten is even voedzaam als vlees- of zuivelproducten, maar is veel duurzamer voor onze planeet.

Jullie geven aan dat plantaardig eten gemakkelijk is, hoe ziet dat er voor een consument uit? Is er voldoende keuze?
Plantaardig eten is dus gemakkelijker dan je zou denken. Naast die minstens twee derde van je dagelijkse menu aan plantaardige ingrediënten, kan je de rest van je menu gewoon aanvullen met dierlijke producten. Je hoeft dus heus niet je leven over een compleet andere boeg te gooien en vege-tariër te worden. Neem gewoon enkele gezonde eetgewoonten aan. Het komt aan op variatie.

Laat je maaltijden een metamorfose ondergaan en focus je op de plantaardige ingrediënten. Wij helpen jou als consument met een breed aanbod aan heerlijke plantaardige drinks, toetjes, variaties op yoghurt, room en margarine. Wij werken ook heel hard aan uitbreiding van de variatie in ingrediënten. Naast soja heeft Provamel producten op basis van rijst, amandelen, macadamia, hazelnoot, spelt, haver, kokosnoot… Variatie genoeg dus.

Wij helpen ook graag met inspirerende recepten en ideetjes op www.provamel.com

Is plantaardig eten ook echt gezonder? En hoe past het binnen een betere wereld?
Plantaardige producten zijn van nature vrij van dierlijke vetten, bevatten weinig verzadigde vetten, vormen een bron van vezels en zijn van nature lactosevrij. Bovendien bevatten de meeste noten essentiële vetzuren, is soja een bron van hoogwaardige plantaardige eiwitten en zitten fruit en groenten vol vitamines en antioxidanten.

Plantaardige producten zijn ook veel duurzamer: zo vraagt de productie van soja producten 3 keer minder grond en de productie van amandelnoten 10% minder grond dan de productie van koemelk. Met amper 1 hectare grond kan je 30 mensen van plantaardig voedsel voorzien en slechts 6 mensen vlees en zuivelproducten. En dat is nog niet alles. De productie van soja drinks vereist 2,5 keer minder water en een 5 keer lagere CO2-emissie (-uitstoot; Red.), en die van amandelnoten 10% minder water en 3,5 keer lagere CO2-emissie dan de productie van koemelk.

Bovendien is sinds 2010 ons productieproces CO2-neutraal als resultaat van energiebesparing, de vervanging van fossiele brandstoffen door groene energie, en de investering in externe projecten om de CO2-emissies te verminderen.

Provamel-voedsel

Nog even over het gezondheidsaspect: hoe speelt Provamel in op de ‘gezondheidstrend’ van de laatste jaren?
Het Provamel-assortiment beantwoordt aan de vele vragen en behoeftes van de gezonder-willen-leven-consument. Of het gezonder moeten leven, door bijvoorbeeld lactose- en/of glutenintolerantie.

Tijdig signaleren wat er speelt, zowel wereldwijd en als nationaal, in combinatie met een flinke portie innovatie geeft ons de slagkracht om tijdig met een gevarieerd aanbod deze consumenten te kunnen bedienen.

Jullie hebben nu ook een zero sugar product, dat is een unicum als het gaat om soja-producten. Vertel daar eens wat meer over?
Ja, wij zijn heel trots! Na jaren onderzoek zijn wij erin geslaagd om een plantaardige variatie op yoghurt te maken die helemaal suikervrij is. Deze yoghurt is op basis van soja en bevat géén suiker. Inderdaad uniek. Bovendien blijkt uit klanten-onderzoek dat het product net zo lekker smaakt en zelfs smeuïger is dan die met suiker. Bovendien kan je met onze plantaardige variatie op yoghurt zonder suikers eindeloos experimenteren. Je kunt het gebruiken voor je ontbijt, smoothies, desserts maar ook als basis voor sauzen en dipsausjes.

Wat kunnen we nog meer verwachten van Provamel?
Wij zetten continue in op innovatie en lanceren in 2015 nog een heleboel nieuwe producten. Wij zijn steeds op zoek naar nog lekkerdere, gezondere producten en nog meer alternatieven voor wie plantaardig eten wilt.
Elk nieuw product wordt steeds ondersteund met nieuwe recepten, proeverijen en wij nodigen onze consumenten dan ook graag uit hun creativiteit met ons te delen via onze Instagram-pagina; en dan graag middels ‘hashtag’ #provamel.

www.instagram.com/provamel
www.provamel.com

 

Lees ook:
> VVV Hoorn (Win!)
> Oogzorg van: Eyecare Foundation

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.