Red groente en fruit van de verspilling!

Het doel: in 1 dag 5000 kg groente en fruit redden van de verspilling. En wij hebben jouw hulp nodig om dit doel te bereiken!

Van alle kanten klinkt hetzelfde verhaal: de schuren van telers liggen vol met groente en fruit dat niet de markt op kan. Kromkommer en Rechtstreex organiseren daarom het Bijna Waste Geweest Feest.

Verspilling van groente en fruit
5-10% van alle groenten en fruit in Nederl and wordt verspild vanwege de looks of simpelweg omdat er te veel van is. “Door hagelbuien eerder dit jaar zijn er op het moment veel appels en peren met hagelschade. Met de smaak is niets mis, maar ze zijn niet mooi genoeg voor de supermarkt”, vertelt Chantal Engelen van Kromkommer. Door de overschakeling naar Spaanse producten zitten Nederlandse telers met overschotten. Daarnaast zijn er bieten en pompoenen die simpelweg te groot of te klein zijn.

Bijna Waste Geweest Feest
Om de telers een hart onder de riem te steken én om aandacht te vragen voor voedselverspilling, gaan Kromkommer en Rechtstreex in één dag 5000 kg groenten en fruit redden van de verspilling. Samen met het publiek, rechtstreeks van teler naar consument.

bijna-waste-geweest-groenten-fruit-redden

Op zaterdag 8 november vindt het Bijna Waste Geweest Feest plaats in de Fenix Food Factory in Rotterdam. “Hier zul je enorme bergen groente en fruit aantreffen die op het einde van de dag als het goed is weg zullen zijn”, zegt Arthur Nijhuis van Rechtstreex. De dag moet volgens de jonge ondernemer ook aanvoelen als een feestje. “Er is live muziek en je kunt ter plekke genieten van een glaasje appel- of perensap. Ook staan de telers paraat om uitleg te geven over hun product en vertellen ze wat de reden is waarom het anders verspild zou worden.”

Crowdfunding
Iedereen die gek is op groente en fruit kan meedoen met deze reddingsactie. Via www.crowdaboutnow.nl worden tassen in de voorverkoop verkocht voor €7. De tassen mogen op 8 november gevuld worden met 5kg groente en fruit naar keuze. Jente van Kromkommer ziet er wel toekomst in: “Als we door crowdfunding minimaal 2500 kg verkopen aan 500 ‘no-waste feestbeesten’, wordt het haalbaar om het feest door te zetten.” De crowdfunding loopt van 20 oktober en tot en met 7 november.

bijna-waste-geweest-groenten-fruit-redden
Lees ook:
Toekomst Zaaien is now!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *