Slow Food: Meer diversiteit, meer gezondheid (Column)

slowfood

Column door Jack Stroeken, voorzitter Slow Food Nederland

Voedseldiversiteit is een belangrijk iets. Want als mensen zijn we niet gebouwd op het eten van slechts enkele gewassen. Toch is het nu zo dat we wereldwijd 60% van onze calorieën halen uit slechts 3 gewassen (tarwe, rijst, mais) volgens de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties). Heel veel producten in de reguliere supermarkten zijn afgeleid van deze ingrediënten. Zo zit tarwe in heel veel producten zoals brood, koek, banket, pasta etcetera. Ook op maïs gebaseerde ingrediënten zitten in tal van producten zoals frisdranken. Tijdens het Slow Food Film festival in Bussum mocht ik de film That Sugar Film zien, een voorpremière want hij komt in mei in de bioscoop. Schokkend was het feit dat als je alle producten met toegevoegde suikers uit de winkelschappen zou halen, er nog maar 20% zou overblijven.

Onze gezondheid is gebaat bij meer diversiteit, het zou ook onze landbouw en onze planeet veel gezonder maken. Gelukkig zijn er steeds meer kleinschalige initiatieven of de diversiteit te vergroten. Ook in supermarkten worden stapjes gezet. Voor de toekomst van ons voedselsysteem en onze landbouw is het cruciaal dat er meer ruimte komt voor diversiteit. Dit is voor mij dan ook de belangrijkste motivatie om actief te zijn in de voedselbeweging.
Die diversiteit zie je ook terug de persoonlijke verhalen op daarombeniklid.nl

slowfoodJack Stroeken is voorzitter van Slow Food in Nederland.
Slow Food is een wereldwijde beweging van 100.000 boeren & burgers en werkt aan behoud van voedselbiodiversiteit en lokale eetculturen.  

www.slowfood.nl 
www.daarombeniklid.nl


Meer Slow Food
>  Wat is er mis met de huidige supermarkt? (column)
>  Consument heeft vraagtekens bij duurzaamheid eieren

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.