Beste stalen koekenpan volgens ons onderzoek
Koekenpannen worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten aangeboden. Dit komt onder meer doordat fabrikanten de keuze uit verschillende materialen hebben. Om meerdere redenen is de keuze voor een stalen koekenpan interessant. Dit komt onder meer door de duurzaamheid van staal, het stijlvolle design en de warmteverdeling. Dit sprak ons ook aan, waarna ons testpanel op zoek naar de beste stalen koekenpan van 2025 is gegaan. Onze complete top 10 delen we graag hieronder met je. Onze voorkeur gaat in ieder geval uit naar de De Buyer Carbone Plus.
Onze zoektocht naar de beste stalen koekenpan
Onder leiding van Scott is ons testpanel op zoek gegaan naar de beste stalen koekenpan van 2025. Dit hebben we volgens onderstaand stappenplan gedaan:
1. Een eerste selectie bij Bol.com gemaakt, gebaseerd op de beoordelingen van huidige gebruikers. Onze keuze is gevallen op stalen koekenpannen die door tientallen gebruikers goed beoordeeld worden.
2. Een verdere selectie gemaakt door de stalen koekenpannen zelf te bestuderen, analyseren, uitproberen en beoordelen.
3. Uiteindelijk onderstaande top 10 beste stalen koekenpannen samengesteld.
Top 10 beste stalen koekenpan 2025:
Uitgelicht: 5 beste stalen koekenpannen
| Product | Diameter | Soort staal | Ons oordeel |
| De Buyer Carbone Plus | 28 cm | Plaatstaal | Beste stalen koekenpan |
| Demeyere Essential 5 | 20 cm | RVS | Beste RVS koekenpan |
| DeBuyer Mineral B Element | 28 cm | IJzer | Beste stalen koekenpan inductie |
| Savoré Kitchen 3-delige RVS Pannenset | 20, 24 en 28 cm | RVS | Beste stalen koekenpannenset |
| Demeyere Classico 3 | 28 cm | RVS |
1. De Buyer Carbone Plus
De De Buyer Carbone Plus is de beste stalen koekenpan van 2025. Deze koekenpan is niet van zomaar staal gemaakt, maar van heus plaatstaal. Dit is één van de beste staalsoorten, mede door de snelle opwarming. Zet deze pan op je fornuis en binnen mum van tijd is de pan gebruiksklaar. Daarna biedt de pan een optimale warmteverdeling. Al het eten dat je in deze koekenpan bereidt, wordt met dezelfde (juiste) temperatuur bereidt.
Dit materiaal brengt nóg een belangrijk voordeel met zich mee: het verdraagt hoge temperaturen. Verder is de De Buyer Carbone Plus voor alle warmtebronnen geschikt. Deze beste stalen koekenpan is bovendien PFTE-vrij en daardoor 100% duurzaam en veilig in gebruik. Een ander groot pluspunt is het huidige aanbod. De De Buyer Carbone Plus wordt namelijk in verschillende maten aangeboden. Onze voorkeur gaat uit naar de diameter van 28 cm, maar mogelijk heb jij liever een kleinere/grotere diameter. Je geniet met deze beste stalen koekenpan hoe dan ook van een perfecte prijs-kwaliteitsverhouding!
✅ Voordelen
- Optimale warmteverdeling en hoge temperatuurvastheid
Het plaatstaal warmt snel op en kan hoge temperaturen verdragen, wat ideaal is voor schroeiwerk en het verkrijgen van een mooie korst. - Natuurlijke antiaanbaklaag door inbranden
Door gebruik en onderhoud creëer je een eigen patinalaag die antikleef eigenschappen ontwikkelt zonder chemische coating. - Compatibiliteit met alle warmtebronnen
De pan is geschikt voor gebruik op inductie, gas, elektrisch, halogeen en keramisch, wat hem veelzijdig inzetbaar maakt.
⚠️ Nadeel
- Onderhoudsgevoeligheid en kans op roest
Omdat de pan geen coating heeft, moet hij zorgvuldig behandeld en ingevet worden om roestvorming te voorkomen.
Bestel de De Buyer Carbone Plus voor de laagste prijs:
2. Demeyere Essential 5
De Demeyere Essential 5 is de beste RVS koekenpan. Roestvrijstaal is uiteraard ook een soort staal en heeft net iets andere eigenschappen dan plaatstaal. Zo zorgt RVS ook voor een snelle opwarming én laat het geen geur of smaak aan het eten achter. Daarnaast is het mogelijk om deze pan – veilig en makkelijk – in de vaatwasser te reinigen. Dit komt zowel de hygiëne als de duurzaamheid aanzienlijk ten goede.
Deze koekenpan van RVS wordt in meerdere maten aangeboden. Onze voorkeur gaat hierbij naar een diameter van 20 cm uit; hij is daarmee dus een flink stuk kleiner dan bovenstaande pan. Met de Demeyere Essential 5 geniet je in ieder geval van een snelle, fijne en veilige bereiding van het eten. De handgreep is ook nog ergonomisch en het bakoppervlak (van RVS) zorgt voor heerlijke bakresultaten. Dat wordt verder versterkt door de 5-laagse bodem. Deze bodem zorgt onder andere voor de gewenste, optimale warmteverdeling. Jammer genoeg moet je voor deze RVS koekenpan wel relatief diep in de buidel tasten.
✅ Voordelen
- Zeer goede warmteverdeling dankzij 5-lagenconstructie
De pan is opgebouwd uit vijf verschillende lagen tot aan de rand, waardoor hitte snel en gelijkmatig wordt verspreid. - Robuust roestvrij staal zonder antiaanbaklaag (PTFE-vrij)
Omdat er geen coating aanwezig is, is er geen risico op beschadiging van antikleeflagen en gaat de pan bij goed gebruik lang mee. - Compatibel met alle warmtebronnen + afwasmachinebestendig
Hij werkt op inductie, gas, elektrisch, keramisch én kan in de oven. Bovendien kan hij in de vaatwasser gereinigd worden.
⚠️ Nadeel
- Minder antikleef effect voor delicate gerechten
Omdat er geen antiaanbaklaag is, kan bij het bakken van gevoelige ingrediënten (zoals ei, vis) zonder voldoende vetstof of voorverwarming sneller aanbakken optreden.
Bestel de Demeyere Essential 5 voor de laagste prijs:
3. DeBuyer Mineral B Element
De DeBuyer Mineral B Element is de beste stalen koekenpan voor inductie. Het merk DeBuyer heeft bij deze koekenpan voor 99% ijzer gekozen; weer een andere staalsoort dus. Het belangrijkste voordeel van dit materiaal is dat het voor alle warmtebronnen geschikt is. Je gebruikt deze pan moeiteloos op een inductie kookplaat, maar ook op andere kookplaten en in de oven. Je gebruikt ‘m al met al dus bijzonder veelzijdig. En handig.
Met deze stalen koekenpan geniet je van verschillende voordelen. Zo is het ideaal dat deze pan een hoge bereidingstemperatuur kan behalen. Je kunt ‘m hierdoor ook gebruiken voor het afdichten, grillen en aanbranden van voeding. Verder is de DeBuyer Mineral B Element van een natuurlijke antiaanbaklaag voorzien. Hiervoor is dus géén speciale coating gebruikt. Deze beste stalen koekenpan voor inductie wordt in verschillende maten aangeboden, waaronder een diameter van 28 cm. Dáár gaat onze voorkeur naar uit. Je geniet bij deze koekenpan hoe dan ook van een scherpe prijs.
✅ Voordelen
- Ontwikkelt natuurlijke antiaanbaklaag
De pan is gemaakt van koolstofstaal zonder synthetische coatings, waardoor door gebruik en inbranden een natuurlijke antikleeflaag ontstaat die meegaat en verbetert. - Hoge temperatuurbestendigheid voor grillen en bruinen
Omdat er geen gevoelige coating is, kan de pan hoge temperaturen verdragen, wat ideaal is voor schroeien, dichtschroeien en mooie korstvorming. - Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie
De pan werkt op gas, elektrisch, keramisch én inductie. Ook wordt vermeld dat hij robuust genoeg is voor intensief gebruik.
⚠️ Nadeel
- Regelmatig onderhoud en gevoelig voor roestvorming
Omdat de pan geen beschermende coating heeft, moet je hem goed invetten en droog bewaren. Anders kan hij gaan roesten of ruw worden bij blootstelling aan vocht.
Bestel de DeBuyer Mineral B Element voor de laagste prijs:
4. Savoré Kitchen 3-delige RVS Pannenset
De Savoré Kitchen 3-delige RVS Pannenset is de beste stalen koekenpannenset. In deze set vind je drie verschillende pannen terug. Je hoeft dus maar één aankoop te doen, waarmee je jezelf in een ideale situatie brengt. De 3 verschillende stalen koekenpannen zijn namelijk voor alle bereidingen geschikt. De pannen hebben een diameter van 20 cm, 24 cm en 28 cm. Bij elke pan geniet je van een fijne, ergonomische handgreep. De koekenpannen zelf zien er ook nog strak en fraai uit.
Voor deze beste stalen koekenpannenset betaal je ongeveer 8 tientjes. Een geweldige prijs met het oog op de totale samenstelling en de algehele kwaliteit. Deze pannen zijn ook voor alle warmtebronnen geschikt, zijn slijtvast, zijn krasbestendig en zijn ook nog ovenbestendig. Het merk Savoré heeft voor een aluminium kern gekozen, waardoor je van een gelijkmatige en snelle warmteverdeling verzekerd bent. Al met al spreekt de Savoré Kitchen 3-delige RVS Pannenset ons erg aan. Mede vanwege de handige veelzijdigheid en prima prijs-kwaliteitsverhouding!
✅ Voordelen
- Geschikt voor inductie en alle warmtebronnen
De set werkt op inductie, gas, elektrisch, keramisch en halogeen. - Geen antiaanbaklaag – PFAS-vrij
De pannen hebben geen coating en zijn daardoor volledig vrij van PFAS, wat een gezondere keuze is. - 3-laags ontwerp met aluminium kern voor warmteverdeling
Dankzij de aluminium kern tussen de RVS lagen wordt warmte snel en gelijkmatig verdeeld, waardoor je minder kans hebt op hotspots.
⚠️ Nadeel
- Vaker vet of olie nodig bij gebruik
Omdat er geen antiaanbaklaag is, vereist het bakken van delicate ingrediënten als eieren of vis extra aandacht en vet om aanbakken te voorkomen, vooral bij lagere temperaturen.
Bestel de Savoré Kitchen 3-delige RVS Pannenset voor de laagste prijs:
5. Demeyere Classico 3
De Demeyere Classico 3 is één van de handigste stalen koekenpannen. Dit komt onder meer door de diameter van 28 cm in combinatie met de 3-laagse bodem. De 3-laagse bodem zorgt voor een perfecte warmteverdeling, terwijl de diameter van 28 cm veel bereidingsmogelijkheden biedt. Het merk Demeyere heeft bij deze pan voor RVS als hoofdmateriaal gekozen. Deze staalsoort blinkt onder meer uit op het gebied van duurzaamheid en hygiëne.
Met deze koekenpan van staal kun je eigenlijk alle kanten op. De diameter biedt veel bereidingsmogelijkheden, de pan heeft een ergonomische handgreep en de pan is voor alle warmtebronnen geschikt. Ook als je een inductie kookplaat hebt, kies je dus met een gerust hart voor de Demeyere Classico 3. Deze prima koekenpan van staal is wel aan de dure kant; je betaalt hier ongeveer €100 voor. Relatief veel geld, maar je krijgt wel heel veel waar voor je geld!
✅ Voordelen
- Capsulebodem in 3 lagen voor goede warmteverdeling
De pan is uitgerust met een 3-lagen bodem waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid over de bodem. Dit helpt bij het voorkomen van warme en koude plekken. - Geschikt voor alle warmtebronnen
De pan werkt op inductie, gas, elektrisch, keramisch en zelfs in de oven. - Robuuste constructie zonder antiaanbaklaag (PTFE-vrij)
Omdat hij gemaakt is van roestvrij staal en geen coating gebruikt, is er geen risico dat een antiaanbaklaag beschadigt. Je hebt een zeer duurzame pan.
⚠️ Nadeel
- Vaker gebruik van olie voor delicate gerechten
Zonder antiaanbaklaag kan het lastiger zijn om zachte of gevoelige ingrediënten (zoals eieren of vis) te bakken zonder dat ze blijven kleven, zeker bij lagere temperatuurinstellingen.
Bestel de Demeyere Classico 3 voor de laagste prijs:
Waarom hebben wij dit onderzoek uitgevoerd?

Bij De Betere Wereld streven we naar een betere wereld voor iedereen. Bij een betere wereld hoort – volgens ons – het doen van bewuste aankopen. Idealiter kiest elke consument voor kwalitatief hoogwaardige producten die jarenlang meegaan. Aangezien het aanbod momenteel erg divers is, hebben wij alvast onderzoek gedaan naar de beste stalen koekenpan. Dankzij onze test voorkom je eenvoudig een miskoop!
11 uur onderzoek verricht
90+ stalen koekenpannen bekeken
270 beoordelingen van andere gebruikers doorgenomen
Waarom hoort een stalen koekenpan bij een betere wereld?
Bij De Betere Wereld zijn wij gek op lekker en gezond eten. Tegelijkertijd zijn wij gek op duurzame producten. Deze twee elementen komen bij een goede stalen koekenpan perfect bij elkaar. Een goede koekenpan van staal stelt je nu eenmaal in staat om gezond te koken. De koekenpan zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is ook nog tegen hoge temperaturen bestand. Dát houdt in dat je ‘m voor verschillende bereidingen inzet.
Kies je voor één van bovenstaande stalen koekenpannen? Dan geniet je ook nog van de gewenste duurzaamheid. Deze koekenpannen gaan moeiteloos jarenlang mee. Ook dat past dus perfect bij het karakter van onze website.
Stalen koekenpan kopen? Hier moet je op letten!
Wij raden de aanschaf van een goede koekenpan van staal absoluut aan. Zo’n pan brengt unieke voordelen met zich mee, waardoor ‘ie voor specifieke bereidingen zeer geschikt is. Uiteraard kun je ook voor alle ‘normale’ bereidingen zo’n koekenpan gebruiken.
Daarvoor raden wij je dus de 10 bovenstaande koekenpannen aan. Deze koekenpannen blinken allemaal uit, maar zijn onderling ook behoorlijk verschillend. Juist vanwege deze verschillen is het belangrijk om een goede vergelijking te maken. Ons advies: richt je daarbij vooral op de onderstaande aandachtspunten.
Soort staal
Een stalen koekenpan is niet zomaar een stalen koekenpan. Nee, je hebt momenteel de keuze uit verschillende soorten staal. We hebben enkele veelvoorkomende staalsoorten even in een tabel gezet, inclusief een korte omschrijving.
| Soort staal | Omschrijving |
| Koolstofstaal (carbon steel) | Een mengsel van ijzer en koolstof. Wordt donkerder bij gebruik en krijgt een natuurlijke antiaanbaklaag (patina). Reageert snel op temperatuurveranderingen en is geliefd bij koks. Moet goed worden ingebrand en na gebruik droog worden gehouden tegen roest. |
| RVS | Bestaat uit ijzer, chroom en vaak nikkel. Roest niet en is onderhoudsvriendelijk. Geleidt warmte minder goed, daarom zit er vaak een aluminium of koperen kern in de bodem. Ideaal voor aanbraden en bakken met sauzen. |
| Gelegeerd staal (bijv. met chroom) | Staal waaraan extra metalen zijn toegevoegd voor sterkte, slijtvastheid en roestbestendigheid. Wordt gebruikt bij hoogwaardige pannen die lang meegaan. |
| Gehard staal | Staal dat door verhitting en afkoeling extra sterk is gemaakt. Zeer duurzaam en bestand tegen krassen, maar kan zwaarder zijn en moet goed onderhouden worden om roest te voorkomen. |
Op dit gebied bestaat, naar onze mening, geen goed of fout. Met alle soorten staal geniet je in principe van zwaarwegende bereidingsvoordelen. Overweeg je de aanschaf van een RVS koekenpan? Check dan ook ons artikel over de beste RVS koekenpannen. In dat artikel vertellen we je nog veel meer over een koekenpan van RVS!
Diameter & aantal
Het is ook belangrijk om naar de diameter van de koekenpan te kijken. Een diameter van 20 cm wordt als klein beschouwd, terwijl een diameter van 24 cm eigenlijk het gemiddelde is. Met een diameter van 28 cm kies je voor een grotere koekenpan. Het is dus aan jou om op dit gebied de juiste keuze te maken.
Daarbij wijzen wij je graag op het gewenste gebruik. Waar wil je je nieuwe stalen koekenpan precies voor gebruiken? Als je dat weet, weet je ook wat (ongeveer) de juiste diameter is. Daarbij wijzen wij je ook nog op het aantal koekenpannen. Denk je aan één koekenpan genoeg te hebben? Of ga je liever voor een set van 2 of 3 koekenpannen? Aan jou de keus!
Totale samenstelling
Bij een stalen koekenpan is het belangrijk om naar de totale samenstelling te kijken. Ga bijvoorbeeld goed na over wat voor bodem de pan beschikt. Check van welk materiaal de bodem gemaakt is en uit hoeveel lagen de bodem gemaakt is. Check ook even wat voor handgreep de pan heeft en of je eventueel een deksel meegeleverd krijgt.
Uiteraard heb je ook nog met de geschiktheid voor warmtebronnen te maken. Veel stalen koekenpannen zijn gelukkig voor alle warmtebronnen geschikt, inclusief inductie. Stem dit in ieder geval goed op je eigen situatie af.
Merk & kwaliteit
Tot slot wijzen wij je nog op de kwaliteit van een stalen koekenpan. Wij hebben namelijk opgemerkt dat niet alle stalen koekenpannen van de gewenste kwaliteit zijn. Sommige pannen hebben een mindere antiaanbaklaag, krassen snel of brengen andere problemen met zich mee.
Ons advies is daarom om voor één van bovenstaande koekenpannen van staal te kiezen. Of je kiest voor een andere stalen koekenpan van één van bovenstaande merken. Deze merken leveren namelijk te allen tijde de gewenste kwaliteit!
Bonustip: neem de beoordelingen van huidige gebruikers door. Aan de hand van deze beoordelingen krijg je een duidelijke indruk van de stalen koekenpan, de voordelen en de nadelen.

Veelgestelde vragen over stalen koekenpannen
Wat is de beste stalen koekenpan?
De De Buyer Carbone Plus is de beste stalen koekenpan door zijn robuuste koolstofstaal, dat extreem hoge temperaturen verdraagt en snel en gelijkmatig opwarmt. Hij kneedt een natuurlijke antiaanbaklaag bij gebruik, is PFTE-vrij en recyclebaar. Dankzij de hitteverdeling, veelzijdigheid op alle warmtebronnen en duurzaamheid is hij echt de beste stalen koekenpan.
Waarvoor is een stalen koekenpan het meest geschikt?
Een stalen koekenpan is ideaal voor bakken op hoge temperaturen. Je kunt er vlees perfect in dichtschroeien, aardappels goudbruin in bakken en gerechten mooi laten karamelliseren. Doordat staal goed reageert op hitteveranderingen, kun je de temperatuur precies sturen tijdens het koken. Na verloop van tijd ontwikkelt de pan een natuurlijke antiaanbaklaag, waardoor hij steeds beter presteert. Dat maakt een stalen pan bijzonder geschikt voor koks die graag controle hebben over hun bakresultaat.
Wat is het voordeel van staal ten opzichte van andere materialen zoals aluminium of gietijzer?
Staal warmt snel op en reageert direct als je het vuur hoger of lager zet, iets wat bij gietijzer trager gaat. Tegelijk is staal steviger en beter bestand tegen hoge hitte dan aluminium. Daardoor kun je het gebruiken op gas, inductie of in de oven. Het is een pan die je niet snel vervangt, omdat hij robuust is en zelfs beter wordt naarmate je hem vaker gebruikt. Het is wel iets zwaarder dan aluminium, maar dat komt de stabiliteit en warmteverdeling ten goede.
Hoe belangrijk is de dikte van het staal bij de keuze van een koekenpan?
De dikte bepaalt hoe goed de pan warmte vasthoudt en verdeelt. Dun staal warmt snel op, maar koelt ook snel af zodra je iets in de pan legt. Dat kan handig zijn voor snelle bereidingen, maar minder goed als je een constante temperatuur wilt houden. Dikker staal is zwaarder, maar geeft een gelijkmatiger bakresultaat en voorkomt dat eten aanbrandt door plaatselijke oververhitting. Een pan van middelzwaar staal is voor de meeste thuiskoks een goed evenwicht tussen snelheid en controle.
Waar moet je op letten bij de vorm van een stalen koekenpan?
De vorm beïnvloedt hoe makkelijk je kunt bakken en omdraaien. Een pan met schuine randen is handig voor het bakken van pannenkoeken, eieren of groenten, omdat je makkelijk met een spatel onder het eten komt. Rechte randen houden vocht en vet beter vast, wat prettig is bij het bakken van vlees of gerechten met saus. Kijk ook naar de lengte en vorm van de steel: die moet stevig aanvoelen en goed in de hand liggen, zeker bij het werken met hoge temperaturen.
Heb je extra hulp nodig?
Heb je een vraag over één van bovenstaande stalen koekenpannen? Of kun je extra hulp gebruiken met het uitkiezen van de beste stalen koekenpan? Neem contact met ons op; ons team helpt je graag verder!
De 5 beste stalen koekenpannen volgens ons testpanel

Scott is hoofd van het testpanel van Debeterewereld.nl en gaat door het leven als consumentenadviseur. Met veel plezier gaat hij op zoek naar de beste producten voor consumenten. Scott is fulltime werkzaam voor Debeterewereld.nl en heeft voorheen ook voor andere duurzame platformen gewerkt. Lees hier meer over Scott.