Stegeman: “Vlees hoeft niet per se het basisingrediënt te zijn”

Stegeman Vlees hoeft niet per se het basisingrediënt te zijn

WIJHE, donderdag 4 maart 2021 – Vegetarische producten in een vleesfabriek klinkt misschien als vloeken in de kerk, maar is volgens Stegeman de enige weg vooruit. Volgende week zijn ze officiële partner van de Nationale Week Zonder Vlees. Het Nederlandse merk van de Sigma Foodgroup wil de negatieve milieu-impact van de vleesindustrie verkleinen en streeft naar een assortiment dat in 2025 nog maar voor 50% uit vlees gerelateerde producten bestaat. Ze experimenteren volop met alternatieven voor vlees, hebben het assortiment uitgebreid met verschillende plantaardige burgers en lanceerden afgelopen jaar #veggiethursday. Met onder andere vernieuwende vega-recepten moedigen ze tijdens de Nationale Week Zonder Vlees (en daarna) flexitariërs en nieuwsgierige vleeseters aan om vaker voor vega te kiezen.

Stegeman vleesvervangers

Stegeman, zelf al 160 jaar kwaliteitsslager en vleesliefhebber, begrijpt als geen ander hoe lastig het is om vlees te minimaliseren in het weekmenu. Maar ze weten ook hoe urgent het aanpassen van onze consumptiepatronen is. “Stel dat één persoon een jaar lang één keer per week vegetarisch eet, dan scheelt dat een CO2-uitstoot die gelijk staat aan de uitstoot van 563.8 kilometer rijden met een gemiddelde auto.* Tel uit je winst als heel Nederland eens per week vlees laat staan. Als vleesproducent kun je daar niet van wegkijken – wij nemen onze verantwoordelijkheid serieus en willen Nederland helpen om vaker vegetarisch te eten. Niet álleen vanuit het perspectief om het beter te doen voor de wereld, maar ook voor de consument, waar een vegetarisch eetpatroon goed is voor de gezondheid.” aldus Annemieke Boering, Senior Brandmanager Stegeman. Het bedrijf is nijverig in de weer met eiwitrijke alternatieven voor vlees en heeft verschillende vega- en hybride producten in haar assortiment. Afgelopen jaar lanceerden ze #veggiethursday om consumenten aan te moedigen in ieder geval één dag in de week vegetarisch te eten. Volgende week zijn ze officieel partner van de Nationale Week Zonder Vlees en gaan ze samen met de rest van Nederland voor even helemaal geen vlees.

Eerste hulp bij afleren – vega-recepten en vleesalternatieven 

Hoe begin je aan een vegetarische menukeuze, als je al van kleins af aan gewend bent een stukje vlees bij de lunch of het avondeten te consumeren? Boering: “Het is voor veel mensen echt een kwestie van afleren: vlees bij de maaltijd is gewenning. Het begint met eens iets nieuws proberen en dat proberen vast te houden. Langzaam ontstaat er dan een nieuwe gewoonte.” Om het vleesliefhebbers in de Nationale Week Zonder Vlees makkelijk te maken voor vegetarisch te kiezen presenteren ze iedere dag een nieuw, eenvoudig vegetarisch recept met verschillende vleesvervangers. Is dat vreemd, vega-recepten van een slager? Nee hoor, vind Boering: “Vlees hoeft niet per se het basisingrediënt te zijn. Ons bedrijf is al bijna twee eeuwen kenner op het gebied van smaak- en kruidencombinaties, maar dat kunnen we net zo goed toepassen op een basis van bijvoorbeeld groenten. Wie zal het zeggen?” Wat de keurslager in ieder geval nastreeft is dat het assortiment in 2025 nog maar voor 50% uit vlees gerelateerde producten bestaat.

De recepten van Stegeman zijn te vinden op www.stegeman.nl/inspiratie

Verantwoording campagne Nationale Week Zonder Vlees 2019 – de bespaarde impact van vlees vervanging. In samenwerking met Blonk Consultants.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.