Succesverhaal van Heifer


Het succes van Mayang Celestine
.

De 36 jarige Mayang Celestine woont samen met haar man Bouba Jean in het dorpje Goudjoing in het Verre Noorden van Kameroen. Dit gebied staat bekent als extreem droog.

Toen ze klein was ging ze met veel plezier naar school, maar heeft na het overlijden van haar vader in 1983 een belangrijke beslissing moeten nemen. ‘Ik ben van school gegaan in mijn laatste jaar van de basisschool. We hadden niet voldoende geld, en op deze manier was het voor mijn twee jongere broertjes mogelijk om ook naar
school te gaan." zegt Mayang Celestine. Snel nadat ik met school was gestopt, begon ik mijn moeder te helpen met de productie en verkoop van bilbil, een lokale drank. Dit maakte het mijn moeder mogelijk om eten voor ons te kopen en mijn broertjes naar school te laten gaan." Dit heeft ze gedaan tot ze in 1995 trouwde met Bouba Jean en hem ging ondersteunen op zijn boerderijtje.

Oprichting van een boerengroep

In 2001 heeft Mayang Celestine, samen met 9 andere vrouwen, een zelf-hulp boeren groep opgericht. "We hadden als gezamenlijk doel het verbeteren van onze leefomstandigheden. We zijn begonnen met een spaar en leen groep waar ieder lid per week $1 moest inleggen."

heifer

In 2009 was de groep gegroeid naar 23 leden en waren ze geselecteerd voor deelname aan het Far North project van Heifer. In april 2010 kregen Mayang Celestine en haar man vier schapen. Dit aantal was in januari 2011 al gestegen naar 11 schapen. "Nadat de eerste vier lammetjes waren geboren heb ik kippen verkocht die we al hadden. De opbrengst heb ik gebruikt voor voeding supplementen voor de lammetjes die ze naast de moeder melk krijgen.

Rolmodel
Aangemoedigd door haar geweldige resultaten deelde Mayang Celestine haar ervaringen met groep- en gemeenschapsleden, die haar nu als rolmodel zien. "Wij zijn ontzettend trots op Mayang Celestine. Niet omdat ze veel schapen heeft, maar meer als het gaat om haar kennis van verbeterde veehouderij technieken. Haar kennis en ervaring deelt ze dan ook met ons en daarom zijn we er zeker van als Heifer hier weggaat we het alleen kunnen redden." Aldus Zouaney Dana, secretaris van GIC Gapelle groep.

Verbeterde relatie met haar man

De financiele en sociale situatie van Mayang Celestine heeft een enorme boost gekregen en ze is nu een vrouw vol zelfvertrouwen. Ook haar man heeft deelgenomen aan alle trainingen. Dit heeft zijn opvattingen over de rol van de vrouw binnen het huwelijk drastisch veranderd. Tegenwoordig helpt Bouba Jean zijn vrouw in het huishouden en draagt hij zorg voor de schapen. Hierdoor kan Mayang Celestine meer tijd besteden aan de groepsactiviteiten. Van het geld dat ze heeft verdiend met de verkoop van geiten kunnen haar jongere broertjes op school blijven. Een deel van haar spaargeld heeft ze geïnvesteerd in de notenbusiness en gaat ze gebruiken om een nieuw huisje te bouwen. heifer

Heifer werkt!

Met dieren en landbouwtraining helpt Heifer Afrikaanse gezinnen hun voeding en inkomen voorgoed te verbeteren.
Voor nog meer inspirerende succesverhalen met hulp van Heifer: klik hier

www.Heifer.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *