Rotterdamse Munt start.
Iedereen kent het vertrouwde beeld en geluid van hijskranen en heimachines op de vele bouwplaatsen die Rotterdam rijk is. Ook in de Laan op Zuid in Rotterdam wordt flink getimmerd en doorgewerkt. Niet aan een bouwproject maar aan de verwezenlijking van de eerste Rotterdamse kruidentuinderij ‘Rotterdamse Munt’. Nadat Stadsontwikkeling en de deelgemeente Feijenoord in mei de grond symbolisch overgedragen hebben aan de stichting Rotterdamse Munt, is het nu tijd om de plantbedden op te bouwen en de eerste kruidenplanten aan te planten.
De kruidentuinderij wordt opgebouwd uit verhoogde plantbedden met verschillende kruiden, omsloten door een groene omheining. Verse kruiden als munt, salie, basilicum en koriander worden verbouwd voor Rotterdamse horecabedrijven. Een team van enthousiaste vrouwen uit de omliggende buurten werkt samen met buurtgenoten om de kruiden te verzorgen en een mooie tuin te creëren waar bezoekers welkom zijn. Over enkele weken herken je de tuinderij door een tuinderskas en een tuindersschuur. De kruidenplanten groeien in vruchtbare teelaarde, zodat er al snel kruiden kunnen worden geoogst en ook geproefd op Rotterdamse festivals.
start locatie
Tijd om te zaaien
De vergunningen en de financiering voor de kruidentuinderij zijn rond. Het is de bedoeling om na twee groeiseizoenen door te groeien naar een grotere kruidenlokatie verderop aan de Laan op Zuid. De tuinderij moet op termijn een zelfstandige sociale onderneming worden en daarvoor werkt de stichting Rotterdamse Munt samen met een enthousiast team van ‘founding partners’. De komende maanden wordt er vooral gebouwd en gezaaid om aankomend voorjaar de eerste oogst te vieren. Rotterdamse Munt wordt een boeiende, aantrekkelijke en groene ruimte voor de buurt, waar ontwikkelen, ontdekken en ontmoeten centraal staan.
Afnemers
De afnemers van de lokaal en biologisch geteelde kruiden en de verse munt zijn lokale horeca-ondernemingen en bedrijven, zoals Kruidenier Foodservices. Op verzoek van chef-koks kunnen ook verschillende bijzondere kruiden worden verbouwd. Een particulier kruidenloket en een theehuis behoort tot de toekomstplannen.
Stichting Rotterdamse Munt
Bezoekadres: Laan op Zuid – hoek Brede Hilledijk
Website: www.rotterdamsemunt.nl
Facebook: www.facebook.com/rotterdamse.munt