Vegetarisch en veganistisch in de herfst

Voor foodies & andere lekkerbekken.

De keuze om helemaal geen dierlijke producten te gebruiken of geen vlees te eten is een weloverwogen keuze. Door: Anne van der Sanden

Vegetariërs kiezen soms om gezondheidsredenen voor vegetarisch eten of omdat vegetarisch eten beter is voor het milieu. Er wordt minder water gebruikt, er worden minder bossen gekapt en de uitstoot van broeikasgassen is lager. Ook het in het belang van dieren is vegetarisch eten een goede keuze. Vegetariërs die ook geen vis eten dragen bij aan het in stand houden van het ecosysteem in de oceanen. Veganisten hebben dezelfde doelen voor ogen, maar door helemaal geen dierlijke producten te gebruiken gaan ze nog net een stapje verder dan de vegetariërs.

Vegetariërs en veganisten hebben dus een vrij specifieke levensstijl, en daarom hebben ze zich onder andere in de Vegetariërsbond en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme verenigd. Op deze manier worden mensen door middel van activiteiten ten aanzien van de vegetarische of veganistische levensstijl bij elkaar gebracht en geïnformeerd.

vegetarisch veganistisch herfst

Zo vindt tussen 7 en 13 oktober de Vegetarische Restaurantweek plaats. Dit is een initiatief van de Vegetariërsbond. Vooraanstaande restaurants door heel Nederland presenteren in deze week hun beste vegetarische recepten. Via de website www.vegetarischerestaurantweek.nl is per provincie te zien welke restaurants meedoen en is het mogelijk een tafel te reserveren.
 
Voorafgaand aan de restaurantweek is er op 5 en 6 oktober op landgoed de Olmenhorst bij Lisserbroek de Veggie Fair. Dit evenement is een productmarkt waar voornamelijk biologisch en plantaardig voedsel te koop is. Het evenement is bedoeld voor zowel flexitariërs, vegetariërs en veganisten.

Ook is er een wereldwijde Vegetariërs als wereldwijde Veganisten dag, die ook in Nederland wordt gevierd. Zo is het voor de vegetariërs is op 1 oktober weer zover, Wereld Vegetarisme dag. Deze dag werd in 1977 voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society. Tegenwoordig is deze dag echter een wereldwijd verspreid fenomeen. Vele vegetarische organisaties organiseren op 1 oktober evenementen zoals workshops, debatten en diners om aandacht te vragen voor het vegetarisme.

vegetarisch veganistisch herfst

De veganisten moeten iets langer wachten dan de vegetariërs, maar op 1 november is het dan ook Wereld Veganisme dag. Deze dag werd in 1994 opgericht door de World Vegan Society Uk. Ook deze dag gaat gepaard met allerlei evenementen. Zo reikt onder andere de Nederlandse Verenging voor Veganisten aan fabrikanten, restaurants of andere initiatieven met aanbod voor veganisten, de Vegan award uit. Ook begint er op 1 november een Vegan Challenge, waarbij mensen uit worden gedaagd één maand lang plantaardig te eten.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *