Voedsel-ervaringen op Festival SmaakExplosies

14 t/m 16 september a.s.

Op 14, 15 en 16 september 2012 vindt alweer de vierde editie plaats van SmaakExplosies: het creatiefste smaakfestival van Nederland. Voor jong en oud. Vol verbazingwekkende voedsel-ervaringen, aangevuld met workshops, stadstuinbouw, muziek en theater. Met zoals ieder jaar veel aandacht voor fairtrade, biologisch en duurzaam.

Op het Hembrugterrein in Zaandam (voormalige munitiefabriek in herontwikkeling) is iets heel bijzonders aan de gang. SmaakExplosies is op deze nieuwe hotspot uitgegroeid tot een volwassen, eigentijds festival. Drie dagen lang, vol smakelijke en artistieke avonturen voor volwassenen en kinderen. Voor smulpapen, festivalliefhebbers, culi’s, kunstenaars en professionals. Naast culinaire verwennerij biedt het festival veel creatieve inspiratie, kunst en fooddesign (o.a. de internationaal geroemde Culinaire Werkplaats – zie foto).

De Culinaire Werkplaats
De Culinaire Werkplaats

Smaakexplosies
Chocolade met bacon – van de ChocolateMakers

Hoogtepunten
De opening van het festival start vrijdag 14 september om 16:00 met een knallende verrassingsact. Op zaterdag kookt televisiekok Pierre Wind de hele dag in de Flexitariër-keet en zondagmiddag vertoont sterrenkok Peter Lute zijn kunsten. Volg één van de lezingen of doe mee aan een Chinese theeceremonie. Een kleinschalig eettheater presenteert King Lear, de Eet-o-theek moet je simpelweg ervaren en het straattheater van Aardlek is een lust voor het oog. Zie verder het programma op de website voor alle 87 deelnemers.

Smaakexplosies
Aardlek – Ommezwaai

Smaakexplosies
Instituut voor gerookte vis – Reinier Kurpershoek

Styling terrein: veel hergebruik uit Zaanse foodindustrie
Op het festivalterrein is voeding als thema ook doorgevoerd in de inrichting. Verschillende Zaanse foodbedrijven stelden herbruikbare materialen beschikbaar.
Styliste Yvette van der Does coördineert de styling en werkt nauw samen met designer Stoika de Vreeze. Stapels pallets van de Noritfabriek, hout van Flexitank Solutions en voedingsolievaten van de Zaanlandse Olieraffinaderij zijn omgetoverd tot creatieve uitingen. Stalen vaten zijn gepimpt tot hippe statafels. Hout is verwerkt tot toffe zitmeubels, kassa-huisjes en uitgifte balies.

Smaakexplosies
Challes bakken bij het Joods Historisch Museum

Proef Noord-HollandSmaakexplosies
Op SmaakExplosies trapt verhalenplatform Oneindig Noord-Holland knallend een nieuw thema af “Proef Noord-Holland”. Op het festivalterrein resulteert dit in een vol activiteitenprogramma in het schitterende Waslokaal. Speciaal daarvoor strijken onder meer de volgende culturele instellingen neer: Universiteit van Amsterdam/Bijzondere collecties (historische kookboekencollectie), het Scheepvaartmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Eye Amsterdam en het Zuiderzeemuseum.

Explosief verleden
De locatie – Het Hembrugterrein – is alleen al een reden om het festival te bezoeken met zijn rijke, explosieve historie en unieke ligging, dicht tegen Amsterdam aan. Tussen de gerestaureerde, historische gebouwen, in een groene omgeving zet de festivalorganisatie allerlei ontdekroutes uit. Langs onder meer biologische suikerspinnen en de splinternieuwe logistieke formule Voedsellogica. En mocht het onverhoopt regenachtig weer zijn… dan bieden prachtig opgeknapte gebouwen droog onderdak aan iedereen.

Smaakexplosies
Riske de Vries, ‘recyclevrouw’

Bereikbaarheid SmaakExplosies
Vr 14/09,15:45-20 uur, gratis entree. Za 15 en zo 16/09, 11-20 uur, volw €5,-, kinderen €2,50.
Adres: Hembrugterrein – Hemkade 18, Zaandam.
www.smaakexplosies.nl & www.oneindignoordholland.nl
Een bootverbinding vaart vr, za en zo ieder uur tussen Amsterdam CS en Hembrugterrein. Ook bereikbaar met buurtbus vanaf NS-station Zaandam. Gratis parkeren.

www.smaakexplosies.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.